Tri najpraktičnija umaka sa sirom

Malo koja namirnica je praktična i svestrana poput sira!

Sir je vrlo praktična namirnica jer može oplemeniti, ali i biti glavna zvijezda brojnih jela. Ne čudi zato da se odlično snalazi i u umacima za tjesteninu. Ovaj put otkrivamo vam tri jako praktična umaka sa sirom u kojima jednostavno možete mijenjati vrste sireva koje koristite kao i druge dostupne namirnice.

 

Bechamel umak sa sirom

Sastojci:

30 g maslaca

5 žlica brašna

500 ml mlijeka

50 g polutvrdog sira (Dimsi, Podravec, gouda, cheddar)

Po želji sol, papar i muškatni oraščić

300 g tjestenine (makaroni ili neka druga sitnija tjestenina)

 

Priprema:

Na maslacu kratko popržite brašno pa polako, uz neprestano miješanje dodajte zagrijano mlijeko. Začinite po želji solju, paprom i muškatnim oraščićem pa na laganoj vatri, uz miješanje, kuhajte dok se umak ne zgusne. Na kraju dodajte naribani polutvrdi sir po želji – jednu ili više vrsta i još jednom dobro promiješajte da se sir otopi. Tjesteninu skuhajte al dente i pomiješajte s umakom pa poslužite ili, još bolje, zapecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva 15 minuta, odnosno dok se vrh lijepo ne zapeče. Ovaj umak možete koristiti i kod pripreme lazanja, musaka i sličnih jela.

Zeleni pesto sa sirom

Sastojci:

50 g zelenog lisnatog povrća ili začinskog bilja (špinat, rikola, kelj ili tradicionalno – bosiljak)

30 g ribanog tvrdog sira (Ribanac, Trapist ili Pekorelo)

20 g orašastih plodova ili sjemenki (pinjoli, orasi, bademi ili suncokretove sjemenke)

50 ml maslinovog ulja

1 režanj češnjaka

Po želji sol i papar

300 g tjestenine (špageti, fusilli, penne)

 

Priprema:

Za najbržu i najjednostavniju pripremu pesto radite u multipraktiku.

Orašaste plodove ili sjemenke lagano tostirajte i pustite da se ohlade.

Listove odabranog povrća operite i posušite, a ako koristite kelj odstranite mu i središnji tvrdi dio. Stavite sve sastojke osim sira i usitnite do željene teksture.

Zatim dodajte naribani sir i još jednom kratko propulsirajte da se sve sjedini.

Skuhajte tjesteninu po želji i pomiješajte s pripremljenim pestom. Ako je potrebno, pesto razrijedite s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, a po želji jelu dodajte sušene ili svježe rajčice ili neko drugo povrće. Ovim pestom možete obogatiti druga jela poput rižota i juha, a možete ga koristiti i kao namaz na sendvičima.

Umak od svježeg sira

Sastojci:

500 g svježeg sira (Zagrebački sir, ricotta)

200 g blitve ili špinata

1 manji poriluk ili 2 mlada luka

Žlica maslinovog ulja

Po želji sol i papar

200 ml umaka od rajčice

250 g tjestenine koja se može napuniti (canelloni, školjkice i sl.)

 

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani poriluk ili mladi luk dok ne omekša. Dodajte nasjeckanu blitvu ili špinat, posolite i pustite da povene i sva tekućina ispari. Ostavite da se ohladi pa umiješajte u svježi sir. Začinite po želji pa napunite tjesteninu i posložite je u posudu za pečenje. Prelijte umakom od rajčice pa stavite peći prema uputama za pripremu s pakiranja tjestenine. Umak od svježeg sira možete obogatiti i kiselim vrhnjem te ga poslužiti samostalno uz palentu, primjerice. Također, odličan je i kao nadjev za slane palačinke.