Tri kreme za torte od sira

Novi okusi krema od sira

Kreme na bazi sira, bilo da su dio cheesecakea ili ih poslužujemo kao desert u čaši uz sezonsko voće, najčešće pripremamo svježim sirevima mascarponeom ili Zagrebačkim sirom. No, osim različitih dodataka za torte od sira, osim završnog sloja možete obogatiti i kreme. Put od „običnog“ cheesecakea do nove slastice nije nimalo kompliciran – provjerite kako uz naše ideje.

Krema od limete i sira (bez kuhanja)

Pomiješajte u zdjeli 350 g mascarponea, 110 g šećera u prahu te sok i ribanu koricu 3 limete i pola limuna. Zatim u zdjeli izmiksajte 150 g vrhnja za šlag dok ne dobijete čvrsti šlag, kojeg zatim umiješajte smjesi od sira, šećera, limuna i limete. Izlijte u kalup na pripremljenu koru od keksa i maslaca i ohladite barem 6 sati.

Tiramisu krema (bez kuhanja)

U četvrtini šalice vruće vode pomiješajte žličicu i pol do dvije instant kave – ostavite sa strane dok pripremate kremu. Zatim izmiksajte 250 g vrhnja u šlag u jednoj posudi, a u drugoj 220 g mascarponea zajedno sa 150 g šećera u prahu. Kad od sira i šećera dobijete glatku smjesu, dodajte žličicu ekstrakta vanilije i kavu, žličicu po žličicu (ne morate iskoristiti cijelu!). Lagano ovoj kremi dodajte šlag, pomiješajte pa sve zajedno izlijte na podlogu od keksa i maslaca ili jednostavno poslužite u čašama. Posipajte kakao prahom i dobro ohladite prije posluživanja!

Krema od đumbira i bijele čokolade

Nasjeckajte 100 g bijele čokolade i rastopite u vodenoj kupelji, pa stavite sa strane. U zdjeli pomiješajte 750 g Zagrebačkog sira s 60 g šećera u prahu, a kad se jaja i šećer prožmu, miješajući, jedno po jedno, dodajte 4 jaja. Ubacite i 2 žličice ekstrakta vanilije i 2 žličice mljevenog đumbira. Zatim umiješajte otopljenu čokoladu, malo po malo, dok se svi sastojci ne povežu. Smjesu izlijte u kalup – na prethodno pripremljenu koru od keksa i maslaca, koju ste prethodno dobro ohladili. Pecite na 160 stupnjeva oko 50 minuta odnosno dok krema ne očvrsne. Kad izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi pa tek onda odvojite od kalupa i ohladite barem 2 sata prije posluživanja!

Ove kreme možete poslužiti i u čašama, uz piškote, biskvit ili čokoladne kekse, te dodati omiljene preljeve.


Uživajte u svježim okusima!