Sufle od sira

Dekadentno jelo koje svaki put iznova oduševljava

Sufle, odnosno nabujak, francusko je jelo koje se, osim u slanim varijantama, često priprema i kao slastica – čokoladni je vjerojatno najpoznatiji. U slanoj, sirnoj varijanti baza mu je bešamel u koji se dodaju sirevi po želji te žumanjci i snijeg od bjelanjaka.

 

O kojoj god vrsti da se radi, sufle je na glasu kao jelo koje je vrlo teško pripremiti stoga predstavlja izazov čak i za profesionalne kuhare. Razlog je njegova lagana, pjenasta struktura koja se vrlo lako uruši. Međutim, par trikova koje donosimo u nastavku pomoći će vam da vaš sufle svaki put ispadne savršeno.

Savršeni snijeg od bjelanjaka

Bjelanjke umutite u lagani, pjenasti snijeg – nikako ga nemojte tući previše jer ne smije biti sasvim čvrst. Za savršen snijeg od bjelanjaka najbolje je da jaja budu sobne temperature, a posuda u kojoj ih tučete savršeno čista, bez ikakvih tragova masnoće. Držite li se ovoga, s lakoćom ih možete umutiti i ručno.

Bez zavirivanja u pećnicu

Odnosno, virite – jer jako je zabavno promatrati kako se sufle podiže visoko iznad ruba keramičke zdjelice, ali radite to isključivo kroz staklo pećnice. Otvaranje pećnice prije vremena gotovo sigurno znači i propast suflea!

„Gosti mogu čekati, sufle ne može“

U ovoj uzrečici krije se ostatak uspješnosti pripreme. Naime, sufle na stol mora odmah po izlasku iz pećnice. Stajanjem gubi na svom impozantnom volumenu, atraktivnom izgledu i teksturi.

Osnovni recept

Za četiri porcije trebat će vam 50 g maslaca, isto toliko brašna, 4 jaja, 300 ml mlijeka, 120 g naribanog sira i malo soli. Od maslaca, brašna i mlijeka napravite bešamel, a kad se malo ohladi, dodajte mu žumanjke, naribani sir i začinite. Bjelanjke odvojeno umutite u snijeg pa ga postupno, laganim pokretima dodajte bešamelu tako da se ne izgubi volumen. S još malo maslaca namastite kalupe, ulijte smjesu i pecite 30-ak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Najbolji sirevi

U bešamel stavljajte polumasne, dobro topljive sireve kao što je gouda, a isprobajte i nešto intenzivniji i aromatičniji Dimsi. Prije pečenja po vrhu možete dodati i malo Ribanca, no neka to bude zaista mala količina kako težina na vrhu ne bi ometala dizanje suflea.

Ostali dodaci

U sufle možete dodati i raznorazne začine koji će mu obogatiti okus - osušeni bosiljak, origano ili majčinu dušicu, zatim dimljenu crvenu papriku, muškatni oraščić, češnjak u prahu... Također, možete ga upotpuniti i sitno sjeckanom šunkom ili pršutom, primjerice, no što god dodavali, pazite da ne pretjerate kako ne biste poremetili prozračnost smjese.

Uživajte u ovoj prozračnoj sirnoj poslastici!