Sirne ideje za Halloween

Stravično i užasno fina jela

Ne propuštamo nijednu priliku za pripremu jela sa sirom, pa ni popularni Halloween nije iznimka!

Za duh-ovitu pizzu zadužena je mozzarella izrezana u obliku duhova te pauci izrađeni od crnih maslina. Sve ostalo je kao na klasičnoj pizzi – podloga od tanko razvučenog dizanog tijesta i umak od rajčica. Jedino na što trebate pripaziti je da duhove izrežete nešto manje nego što želite da u konačnici budu te ostavite dovoljno mjesta između svakog komada sira jer će se, dok se topi, malo proširiti.

Papričice punjene sirom i zapečene s lisnatim tijestom formula su za fine zalogaje u obliku mumija! Male (po želji ljute) papričice prepolovite i izvadite im sjemenke i membrane. Napunite ih svježim sirom začinjenim po želji te omotajte lisnatim tijestom ostavljajući malo prostora za oči, koje ćete napraviti od crnih maslina ili kupiti već gotove. Paprike-mumije pecite na 180 stupnjeva oko pola sata, dok se na zarumene.

Još jednostavniji, a jednako efektni su i mumija-sendviči. Kriške kruha, umak od rajčica, na trakice narezan sir i polovice crnih maslina jedini su sastojci koje trebate. Složite sendviče i kratko ih zapecite u pećnici, tek toliko da se sir lagano otopi.

Vještice su još jedan od zaštitnih znakova Halloweena, a one nikamo ne idu bez metle – zato ih napravite od sira! Osim tankih kriški polumasnog sira trebat će vam i štapići te svježi vlasac. Sir narežite na trakice duge oko 10 cm i široke 2-3 cm pa ih po širini zarežite do ¾, svakih nekoliko milimetara. Trakice omotajte oko štapića i zavežite jednom vlati vlasca. Poslužite uz tamni kruh izrezan u obliku vještičinih najboljih prijatelja, šišmiša, i poslužite uz najaktualniji umak za ovaj dan, kečap.

I za kraj nešto slatko – desert-čudovište u čaši. Napravite ga tako da pomiješate mascarpone s pireom od pečene bundeve te malo šećera u prahu i ekstrakta vanilije. Druga komponenta su razmrvljeni čokoladni keksi. U čaše prvo stavite sloj kreme pa sloj izmrvljenih keksa pa opet sloj kreme. Na vrh zataknite oči koje ste izradili od fondant smjese ili, još jednostavnije, marcipana. Prije posluživanja, čudovišta na nekoliko sati umjesto u ormar stavite u hladnjak.