Sir na pikniku

Društvo za poželjeti

Ugodne temperature i priroda koja se zazelenila mame na boravak na otvorenom i druženja uz prigodne zalogaje. Pritom, prvi na pamet vjerojatno padaju sendviči – ovdje pročitajte vodič kako složiti savršeni zalogaj za piknik i razne druge prilike između dvije kriške kruha. Ovom prilikom otkrivamo ideje za neke druge to-go opcije upotpunjene, naravno, sirom!

Punjeni kruh

Po sastojcima najbliže sendviču, no po načinu konstrukcije, riječ je o poprilično drugačijem jelu. Priprema se tako da se kruhu, najbolje okruglog oblika, odreže sami vrh te izdubi sav mekani dio iz sredine. Kruh se potom napuni kockicama polumasnog sira i šunke povezanih umakom od kiselog vrhnja, senfa te začina i drugih dodataka po želji, poklopi i stavi na hlađenje, najbolje preko noći.

Salate u teglicama

Želite li se u potpunosti odmaknuti od krušnih jela, na piknik ponesite laganu salatu od kombinacije svježeg povrća te je upotpunite mekim sirom kao što je mozzarella ili Salakis. Preljev za salatu ponesite sa strane i začinite je tek pri konzumaciji.

Ražnjići sa sirom i povrćem

Za salatu u nešto drugačijem obliku, koja će osobito interesantna biti djeci, nataknite na drvene štapiće razno povrće te sir po želji. Prije konzumacije začinite s malo soli, papre te maslinovog ulja, a ako piknik preraste u roštilj, ne ustručavajte se ispeći i ove ražnjiće. Ovdje pročitajte koji su sirevi dobri za grilanje.

Slane pite

Različite slane pite, quichevi i tartovi odličan su izbor zalogaja za ponijeti na piknik. Pripremati se mogu sa svim vrstama sireva – od svježih do zrelih i tvrdih te raznim sezonskim povrćem. Osim toga, jednom pripremljene i ohlađene, ove pite lako se transportiraju i jedu bez potrebe za dodatnim posuđem i priborom. Ni sama priprema neće vam oduzeti previše vremena, pa čak i ako se na piknik odlučite u zadnji tren, pitu možete pripremiti koristeći kupovno prhko ili lisnato tijesto.

Sirni deserti u čašama

Ne zaboravite i poneki slatki zalogaj – omiljeni cheesecake umjesto u velikom kalupu za torte jednostavno složite u čaše ili teglice. Druga, još brža i jednostavnija opcija je lagana krema od ricotte s medom i upotpunjena sezonskim voćem. 

Uživajte u siru, dobrom društvu i lijepoj prirodi!