Sir i proljetnice

Osvježite i zazelenite svoje tanjure, a potom sve skupa začinite sa sirom!

Proljeće je u punom zamahu, a s njime na scenu stupaju i razne, mahom zelene, proljetnice – slijede ideje ih sljubiti sa sirevima!

Šparoge

Okus ove proljetnice varira od blagog do izraženije gorkog, ovisno o tome je li riječ o uzgojenim ili divljim primjercima. Koje god vam bile draže ili dostupnije, dobra je vijest da se odlično slažu s raznim vrstama sira – u rižota s divljim šparogama ili salate dodajte Ribanac ili granu padano. Na pizzama, u fritatama ili quichevima možete koristiti i puno blaže sireve kao što je mozzarella, a brusketa s ricottom i šparogama oduševit će vas svojim delikatnim okusom.

Grašak i bob

Ovi mali proljetni dragulji kao stvoreni su za kremasta rižota u kojima je i u ovom slučaju savršen par Ribanac. Također, s graškom i bobom mogu se pripremiti guste juhe koje će žlica mascarponea transformirati u najkremastije zalogaje, a jako fini bit će i namazi ili pesta s dodatkom Salakisa.

Špinat

Mladi špinat jako je delikatan i okusom i teksturom, a najčešće se jede uz sve vrste svježih sireva, bilo na salatu ili termički obrađen. No ne treba zanemariti ni fine kombinacije s polutvrdim, dobro topivim sirevima u omletima i quesadillama, kao ni klasičan i uvijek dobar spoj špinata i gorgonzole u umacima za tjesteninu.

Mladi luk

Mladi luk sa svježim sirom i vrhnjem tradicionalni je prilog raznim jelima u proljeće, ali možete ga pretvoriti u kompletno jelo dodajući i kuhane mlade krumpire te druge dodatke po želji – kuhana jaja, rotkvice i slično. Mladi luk i polutvrde i tvrde sireve najbolje je kombinirati u muffinima, sconesima i sličnim jelima s raznim tijestima.

 

 

 

Koji je vaš proljetno-sirni izbor?