Najbolji sirni umaci za tjesteninu

Nema umaka do sirnog umaka

Bechamel umak s Ribancem

Bechamel je svima dobro poznati kremasti umak bez kojeg ne možemo zamisliti brojna zapečena jela s tjesteninom – prije svega lazanje. U osnovnom receptu bechamel se priprema od brašna kratko poprženog na maslacu i dodatka mlijeka te začina – soli, bijelog papra i muškatnog oraščića. No, ono što ga će ga učiniti još finijim je dodatak sira! Bechamel možete obogatiti okusom različitih vrsta sireva, no Ribanac je gotovo univerzalan okus koji će odgovarati najširem spektru potencijalnih jela u koja se bechamel dodaje. Jednostavno ga na kraju pripreme bechamela dobro umiješajte u umak i dalje koristite po želji.

Umak s gorgonzolom

Ako vam treba jednostavan i ukusan umak za tjesteninu koji neće biti samo „potpora“ jelu kao što je to slučaj s prethodnim umakom, umjesto Ribanca, u bechamel (kojeg je u ovom slučaju poželjno napraviti u nešto rjeđoj inačici) na kraju natrgajte gorgonzolu ili neki drugi sir s plavom plemenitom plijesni. Sirevi tog tipa imaju jak okus i miris tako je mala količina potrebna da neutralni bazni umak pretvore u pravi gurmanski užitak. Ovu kombinaciju dobro je i osvježiti sa špinatom ili joj dodati teksturu u vidu orašastih plodova.

Umak s ricottom

I od svježih sireva mogu se napraviti fini umaci – jedan od najboljih dokaza je ricotta, lagani sir delikatne teksture i blagog, slatkastog okusa. Ricottu začinite maslinovim uljem, solju te paprom, a po želji i s malo limunova soka i korice i koristite kao hladni umak za tjestenine s raznim proljetnim povrćem. Osim na ovaj način, ricottu možete koristiti i kao nadjev za tjestenine - cannellone, razne „školjkice“, torteline, raviole i slično.