Najbolje kombinacije sira i mesa

Nije tajna da je sve finije uz sireve, isto vrijedi i za meso!

Meso s roštilja + svježi sirevi

Što god da je pripremljeno na roštilju, pa tako i meso, bez sumnje je fino, ali još je finije uz neki svježi dodatak ili prilog. Zagrebački sir upotpunjen začinskim biljem, mladi kajmak ili Salakis upravo su ta doza svježeg okusa i kremaste teksture koju meso treba.

Bolonjez + ribanac

Ovaj umak, koji među gurmanima uživa kultni status, gotovo je nezamisliv bez dodatka Ribanca. Kuha se – ili bolje reći krčka – satima, glavni sastojak mu je mljeveno meso (najčešće govedina ili teletina, ponekad s malo svinjetine), a neizostavni su i sitno nasjeckani luk, mrkva te celer i malo kvalitetnog crnog vina. Kada se umak reducira do lijepe guste konzistencije, poslužuje se uz tjesteninu – originalno uz tagliatelle, pappardelle ili fettuccine, dok se kod nas uvriježilo serviranje bolonjeza sa špagetima. Također, ovaj se umak često koristi za nadijevanje lazanja i drugih vrsta tjestenine koje se dovršavaju u pećnici, a nerijetko se njime puni i povrće, primjerice tikvice i patlidžani. Kako god konzumirali bolonjez, tek uz izdašnu količinu Ribanca njegov je okus potpun, a želite li da aroma sira bude još izraženija, već tijekom kuhanja umaka ubacite komadić kore sira koja će polagano otpuštati svoje čari.

Piletina + polutvrdi sirevi

Budući da se vrlo jednostavno priprema, a s druge strane nudi bezbroj mogućnosti, piletina se uvriježila kao meso koje se najčešće nađe na meniju. Međutim, često joj treba malo pomoći da bude interesantnija i ukusnija. Tu nastupaju polutvrdi sirevi kojima piletinu možete puniti, oblagati pa potom zapeći, možete ih dodati salatama s piletinom, kao i tacosima, tortiljama... U svim tim situacijama dobro će se snaći sirevi kao što su Gouda, Podravec, Dimsi i Tilzit.

Mesni naresci + sirevi

Naravno, trebamo spomenuti i kombinaciju različitih mesnih narezaka i sira. Plate, različiti sendviči i pizze dokazi su kako se meso i sir odlično sljubljuju. Pršut i nježna mozzarella, šunka i slatkasta gouda, mortadela i pikantni Pašnjak samo su neki od primjera kako možete uživati u kombinaciji okusa sira i mesnih narezaka.