Mali vodič za kombiniranje sireva i začinskog bilja
Sirevi i začinsko bilje odlični su partneri koji se „druže“ u mnogim jelima. Otkrijte koje začine vole meki bijeli sirevi, koje lagani i svježi, a koje izraženiji, plavi… Počnite s manjim količinama, kombinirajte različite vrste sireva i začinskog bilja – i uživajte!
Neke su kombinacije uvriježene i drage svima, dok su druge - kao i uvijek kad je riječ o hrani – stvar ukusa. Što ne znači da ne treba sve probati - i ukusi se s vremenom znaju mijenjati, zbog čega rado propagiramo povremeno „utvrđivanje gradiva“.
Začinsko bilje koje će se slagati s većinom sireva su majčina dušica (timijan), vlasac i kopar.
Premda se o ukusima ne raspravlja, ipak postoje neke uobičajene kombinacije:
Brie
Kadulja, ružmarin, vlasac, kopar, origano
Gouda
Origano, majčina dušica, kadulja, ružmarin
Salakis
Bosiljak, menta, majčina dušica
Mozzarella
Bosiljak, ružmarin
Ricotta
Majčina dušica, francuski peršin
Gorgonzola, roquefort
Komorač, češnjak
Kozji sir
Majčina dušica, čili, vlasac, bosiljak, origano
Zagrebački i posni sir
Sjemenke kima i celera, vlasac, kopar
A evo i nekoliko najpoznatijih nekoliko najpoznatijih sirno-začinskih brakova:
Krekeri
Sirni keksići s ružmarinom, vlascem i provansalskom mješavinom odličan su primjer sirno-začinske kombinacije, za koje se često koriste tvrdi i polutvrdi sirevi izraženijeg okusa.
Sirni umaci
Kremaste sirne umake, kojima obično dodajemo tvrde sireve poput Ribanca, najčešće upotpunjuju kadulja, majčina dušica i lovor, a naći će se u rižotima, tjesteninama ili umacima za njoke.
Marinirani sirevi
Za kraj, jedan od najslasnijih načina pripreme koji uključuje sir i začine! Bijeli sirevi poput Salakisa, Bjelovarskog slanog ili kozjeg prelijevaju se maslinovim uljem i čuvaju u staklenkama s dodatkom lovora, ružmarina, češnjaka, čili papričica, sjemenki papra, pa čak i ribane korice naranče… Aromatični sirevi iz ulja odlični su za istraživanje kombinacija naše omiljene namirnice i začinskog bilja. Probajte i vi s ovim receptom!