Ljeto uz Salakis traje cijelu godinu

Inspirirani okusima omiljene ljetne delicije - grčke salate - osmislili smo tri topla, nešto „konkretnija“ jela sa Salakisom, koja ćete voljeti u svako doba godine.

Raspalite pećnice i štednjake kako bi vas okusi koji asociraju na ljeto ugrijali i u hladnije dane. Kad svježe rajčice i paprike posustanu pred hladnoćom, slobodno ih u receptima zamijenite sušenim rajčicama i pečenim paprikama iz ulja.

Sva ova jela idealna su za serviranje na druženjima – garantirano podižu atmosferu jer ležerni mediteranski duh dolazi gratis u paketu sa Salakisom, a njegov slan okus neodoljivo podsjeća na ljetne radosti.

Zapečeni Salakis

Sastojci:

250 g Salakisa

10-ak cherry rajčica

1 mali ljubičasti luk

10-ak kalamata maslina

1 žličica origana

2 žlice maslinova ulja

po želji papar 

 

Priprema:

Salakis ocijedite od salamure i stavite u manju posudu za pečenje. Dodajte mu rajčice, masline i na manje komade narezani luk. Sve polijte maslinovim uljem pa začinite origanom i paprom po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Rajčice će pustiti sokove, luk dobiti blagi slatkasti okus, a Salakis lagano promijeniti teksturu i postati savršeno maziv. Poslužite uz kruh, najbolje hrskavi.

 

Trokutići sa Salakis namazom

 Sastojci: 

450 g Salakis namaza

50 g sušenih rajčica iz ulja

50 g kalamata maslina

1 žličica origana

8 kora za savijače

150 g maslaca

po želji papar

po želji sezam

 

Priprema: 

Rajčice i masline nasjeckajte na manje komade pa ih dodajte Salakis namazu. Začinite origanom i po želji paprom pa dobro promiješajte. Otopljenim maslacem premažite jednu koru pa je preklopite drugom. Isto ponovite s preostalim parovima kora. Premazane kore po duljini izrežite na četiri dijela, tako da ukupno dobijete 16 traka za isto toliko trokutića. Na rub svake trake stavite po žlicu pripremljenog nadjeva. Preklopite tijesto i nadjev tako da dobijete trokut pa dalje presavijajte dok ne zatvorite nadjev sa svih strana. Eventualan višak tijesta možete odrezati. Pripremljene trokute premažite maslacem i po želji pospite sezamom. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 10 do 15 minuta – dok trokuti ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Poslužite tople uz omiljeni umak.

Toplo-hladna salata sa Salakis fetom

Sastojci:  

200 g sitnije tjestenine

½ ljubičastog luka

100 g rajčica

1 manja rog paprika

šaka svježeg začinskog bilja (kopar, menta, peršin…)

100 g Salakis feta sira

10-ak kalamata maslina

½ limuna (sok)

2 žlice maslinova ulja

sol i papar po želji

Plod kapara po želji

 

Priprema: 

U izdašno posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu (možete zamijeniti kus-kusom ili žitaricom poput ječma). Dok se tjestenina kuha, pripremite ostale sastojke – na trakice narežite papriku i luk, po potrebi prepolovite rajčice, maslinama odstranite koštice i krupno nasjeckajte svježe začinsko bilje. Kad je tjestenina kuhana, odmah je začinite uljem i limunovim sokom pa dodajte začinsko bilje, pripremljeno povrće te razmrvljenu Salakis fetu. Kod posluživanja po želji dodajte i kapare. Poslužite odmah kao toplo-hladnu salatu, a eventualne ostatke spakirajte – odlična je i hladna te kao obrok „to-go“.