Ljeto uz Salakis traje cijelu godinu
Inspirirani okusima omiljene ljetne delicije - grčke salate - osmislili smo tri topla, nešto „konkretnija“ jela sa Salakisom, koja ćete voljeti u svako doba godine.
Raspalite pećnice i štednjake kako bi vas okusi koji asociraju na ljeto ugrijali i u hladnije dane. Kad svježe rajčice i paprike posustanu pred hladnoćom, slobodno ih u receptima zamijenite sušenim rajčicama i pečenim paprikama iz ulja.
Sva ova jela idealna su za serviranje na druženjima – garantirano podižu atmosferu jer ležerni mediteranski duh dolazi gratis u paketu sa Salakisom, a njegov slan okus neodoljivo podsjeća na ljetne radosti.
Zapečeni Salakis
Sastojci:
250 g Salakisa
10-ak cherry rajčica
1 mali ljubičasti luk
10-ak kalamata maslina
1 žličica origana
2 žlice maslinova ulja
po želji papar
Priprema:
Salakis ocijedite od salamure i stavite u manju posudu za pečenje. Dodajte mu rajčice, masline i na manje komade narezani luk. Sve polijte maslinovim uljem pa začinite origanom i paprom po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Rajčice će pustiti sokove, luk dobiti blagi slatkasti okus, a Salakis lagano promijeniti teksturu i postati savršeno maziv. Poslužite uz kruh, najbolje hrskavi.
Trokutići sa Salakis namazom
Sastojci:
450 g Salakis namaza
50 g sušenih rajčica iz ulja
50 g kalamata maslina
1 žličica origana
8 kora za savijače
150 g maslaca
po želji papar
po želji sezam
Priprema:
Rajčice i masline nasjeckajte na manje komade pa ih dodajte Salakis namazu. Začinite origanom i po želji paprom pa dobro promiješajte. Otopljenim maslacem premažite jednu koru pa je preklopite drugom. Isto ponovite s preostalim parovima kora. Premazane kore po duljini izrežite na četiri dijela, tako da ukupno dobijete 16 traka za isto toliko trokutića. Na rub svake trake stavite po žlicu pripremljenog nadjeva. Preklopite tijesto i nadjev tako da dobijete trokut pa dalje presavijajte dok ne zatvorite nadjev sa svih strana. Eventualan višak tijesta možete odrezati. Pripremljene trokute premažite maslacem i po želji pospite sezamom. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 10 do 15 minuta – dok trokuti ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Poslužite tople uz omiljeni umak.
Toplo-hladna salata sa Salakis fetom
Sastojci:
200 g sitnije tjestenine
½ ljubičastog luka
100 g rajčica
1 manja rog paprika
šaka svježeg začinskog bilja (kopar, menta, peršin…)
100 g Salakis feta sira
10-ak kalamata maslina
½ limuna (sok)
2 žlice maslinova ulja
sol i papar po želji
Plod kapara po želji
Priprema:
U izdašno posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu (možete zamijeniti kus-kusom ili žitaricom poput ječma). Dok se tjestenina kuha, pripremite ostale sastojke – na trakice narežite papriku i luk, po potrebi prepolovite rajčice, maslinama odstranite koštice i krupno nasjeckajte svježe začinsko bilje. Kad je tjestenina kuhana, odmah je začinite uljem i limunovim sokom pa dodajte začinsko bilje, pripremljeno povrće te razmrvljenu Salakis fetu. Kod posluživanja po želji dodajte i kapare. Poslužite odmah kao toplo-hladnu salatu, a eventualne ostatke spakirajte – odlična je i hladna te kao obrok „to-go“.