Kako za različita jela koristiti topljeni sir u listićima

Sirevi u listićima nisu samo za sendviče!

Sirelini listići za tost idealan su izbor za ukusan i brz zalogaj. Zbog praktičnog pakiranja i topivosti neizbježni su u izradi ukusnih toplih sendviča i burgera.

No, Sirela topljeni sirevi u listićima okusa ementalera, goude ili cheddara mogu poslužiti za još štošta! Zahvaljujući savršenoj topivosti, odlično će se uklopiti u ova jela:

Dipovi

Kremasti sirni dip savršene gustoće, gotov u tren oka. Zagrijte listiće sira, po želji dodajte svježe mljeveni papar ili pahuljice čilija i pripremite nachose!

Nachose možete i složiti u kalup za pečenje, prekriti natrganim listićima sira, začiniti i zapeći. Mljac!

Nadjev za tijesto

Komad gotovog lisnatog tijesta, sirni listići i začini zajedno čine fini zalogaj, toliko jednostavan za pripremu da ćete i sami biti iznenađeni rezultatom!

Evo jednostavnog recepta za lisnate sconese: tijesto na sobnoj temperaturi lagano razvaljajte i formirajte kvadratiće (ili oblik koji vam je najdraži, pravila nema!), na koje stavite trećinu, četvrtinu ili polovicu listića sira - ovisno o veličini tijesta. 

Presavijte tijesto i formirajte trokutić, a rubove utisnite vilicom. Sconese možete puniti samo sirom ili dodati omiljenu začinsku mješavinu, masline, sušene rajčice… Premažite razmućenim žumanjkom i pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva.

Najkremastiji omlet

Dodate li kajgani sirne listiće, uživat ćete u najkremastijem sirnom omletu, bilo da je otvoren ili preklopljen. Kao i uvijek u kombinaciji sa sirom, možete ga obogatiti začinima, šunkom, slaninom ili omiljenim povrćem. 

Quesadille

Još jedan klasik meksičke kuhinje koji voli savršeno topivi sir su sendviči od tortilja sa sirom, narezani na trokutiće quesadille. Možete ih pripremiti samo s listićima sira i začinima ili dodati priloge po želji, poput sjeckanih tikvica, rajčica, luka, graha, kukuruza…

Na maslinovu ulju ispirjajte povrće narezano na kockice pa dodajte sol, papar, peršin i po želji kukuruz. Na tavi popržite tortilju, prekrijte listićima sira pa dodajte povrće. Preklopite drugom tortiljom, pritisnite kako bi se nadjev povezao s tortiljama pa okrenite i pustite da se zapeče i s druge strane. Narežite na trokutiće i servirajte uz dip od kiselog vrhnja!

Uz topljene sireve u listićima topli zalogaji koji se rastapaju u ustima su zajamčeni, pitanje je samo jeste li spremni za nova lisnata zadovoljstva!