Kako sirom „popraviti“ zimsko povrće

I povrće može zasjati - uz pomoć sira

Nije neka novost da su sve namirnice finije u društvu sira – on popravlja okus i teksturu te unosi dozu neodoljivosti u svako jelo u kojem se nađe. To osobito vrijedi za povrće koje se zimi uglavnom svodi na ne baš atraktivne gomolje te kod mnogih omražene kupusnjače. Slijede ideje kako ih „popraviti“ uz malo „sirne magije“.

Korjenasto povrće

Cikla, mrkva, celer i ostalo povrće koje u obliku kojekakvih gomolja raste pod zemljom odlično će se slagati s mekim sirevima punog okusa. Salakis, Bjelovarski slani i sirevi s plemenitom plijesni idealno upotpunjuju jela od korjenastog povrća. Pripremite ga sirovo, pečeno ili kuhano, a osim sira odgovarat će mu i razni orašasti plodovi i lisnate salate.

Krumpir

Krumpir voli sve sireve! O toj ljubavi već smo pisali: ovdje pročitajte kako sljubiti pire-krumpir sa sirom, no on će i na razne druge načine obogatiti okus ove svakodnevne i okusom neutralne namirnice. S obzirom na razne mogućnosti termičke pripreme te već spomenuti neutralni okus, u ovim kombinacijama imate najveću slobodu u izboru sira – od svježih preko polutvrdih do tvrdih, od krumpir-salata do raznih varijanti zapečenog krumpira. Recept za raskošni gurmanski pečeni krumpir potražite ovdje, a ako ste raspoloženi za nešto „na žlicu“, ovdje vas čeka recept za kremastu juhu od krumpira i sira.

Kupusnjače

Sve vrste kelja - od onog s velikim listovima do malog kelja pupčara - krasi prilično izražajan okus s kojim se najbolje nose tvrdi, dugo odležani sirevi poput Ribanca. Cvjetača i brokula nešto su blažeg okusa pa uz njih pašu i polutvrdi, dobro topivi sirevi. Sireve s kupusnjačama kombinirajte na razne načine – naribajte ih po varivu, koristite za gratiniranje i razne složence ili kao svojevrsni začin za jako fini čips od kelja!

Koje ćete zimsko povrće prvo „popraviti“ sirom?