Kako iskoristiti sirne ostatke

Svaki djelić sira je dragocjen

Svi nerado bacamo hranu, a sir pogotovo. Zato vam donosimo nekoliko ideja što raditi s komadićima sira koji su vam preostali. Naravno, uvijek je tu opcija da ih jednostavno pojedete bez dodataka, no ako nju zanemarimo - evo što još možete napraviti sa sirnim ostacima!

Zamrzavanje

Iako zamrzivač ni slučajno nije idealno mjesto i načelno se ne preporučuje za čuvanje sira (o čemu više možete pročitati ovdje), može poslužiti za čuvanje malih količina tvrdih i polutvrdih sireva. Najbolje je da ih prije zamrzavanja naribate i stavite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu te prema potrebi koristite u jelima u kojima se sir treba otopiti.

Fondue

Imate li manje količine raznih vrsta sira, najbolje je da ih sve otopite u neodoljivi fondue. Ako pazite da okusi variraju od blagih do jačih, ali da međusobno pašu, na dobrom ste putu prema savršenom fondueju.

Juhe

Jeste li znali da čak i malim komadićem sira možete obogatiti okus juha? Štoviše, kod pripreme temeljaca možete iskoristiti čak i dio koji inače ne jedemo – koru sira. Sve o siru u juhama pročitajte ovdje, a ovdje vas čeka vodič za izradu sirnog temeljca od kore, koji možete koristiti u pripremi rižota i drugih jela.

Komadiće bilo koje vrste sira uvijek možete ubaciti u salate i dodati u bezbroj drugih jela, tako da je nemoguće da vam uz ove savjete i brojne mogućnosti konzumacije sir ikad propadne!