Ideje za sirne užine

Sirni zalogaji za svaku priliku

Đaci se vraćaju u školske klupe, a odrasli na posao. Knjige i ostale potrepštine sigurno ste već nabavili, a mi ćemo se pobrinuti da vam ne nedostaje ni ideja za zalogaje koje možete jednostavno pripremiti, prenositi i jesti u bilo kojoj prilici.

Sir i voće

Neosporivo dobar par – bilo da je riječ o svježim ili tvrdim sirevima, svježem ili nekom obliku prerađenog voća. No, za ovu priliku i ovo doba godine predlažemo da neki od omiljenih polutvrdih sireva jedete uz grožđe koje je upravo sad najfinije. Mališanima će ovai zalogaji sigurno biti još primamljivi ako su pripremljeni kao mini ražnjići, a želite li ovu ideju pretvoriti u nešto „konkretniju“ užinu, pridružite im i krekere.

Tortilje sa sirom

Sendviči su klasična užina za kojom uvijek možete posegnuti, ali ako malo bolje razmislite, tortilje su mnogo praktičnije za transport i konzumaciju u hodu. Osim toga, manje kruha znači više sira i ostalih finih sastojaka! Najbolji sirevi za ovu svrhu su tanko narezani polutvrdi te sirni namazi i topljeni sirevi. Osim sira, neka se u tortiljama nađe i povrće po želji, ali nemojte pretjerivati s previše sastojaka kako bi tortilja ostala kompaktna i praktična.

Smotuljci sa sirom

Hrskavi smotuljci raznih oblika punjeni svježim sirom neodoljivi su i topli i hladni, a njihova priprema uz gotovo listano ili vučeno tijesto brza je i jednostavna iako podrazumijeva paljenje pećnice. Svježi sir začinite sa solju i drugim začinima po želji te mu dodajte razmućeno jaje. Kako bi nutritivno pojačali ovu užinu siru možete dodati i blanširani špinat ili naribanu kraljicu jesenskih recepata - buču. Nadjevom napunite tijesto i smotajte ga u željeni oblik te premažite još jednim razmućenim jajem. Za praktične pojedinačne porcije, za pečenje će odlično poslužiti kalupi za muffine. Nakon otprilike pola sata u pećnici, kada dobiju lijepu zlatno-žutu boju, smotuljci su gotovi. Prije pakiranja „za van“ pustite ih da se sasvim ohlade.

Uz fine sirne zalogaje lako je biti spreman za nove školske i radne pobjede!