Čajanka na koju je pozvan i sir

Novi razlog za popodnevna druženja

Jeste li znali da poznatu englesku popodnevnu čajanku zapravo određuju – sendviči? Ovo nam itekako ima smisla, no krenimo redom, od čaja.

Nakon što je stigao iz Indije u Europu, Francuzi su prvi prigrlili popodnevno uživanje u čaju: bio je to popularan oblik druženja pariške aristokracije u 17. stoljeću. U Englesku je, pak, stigao kasnije, gdje se prvo uvriježio samo kao napitak uz doručak (u čemu je zamijenio pivo!).

Famozna popodnevna čajanka u Engleskoj je ušla u modu puno kasnije, krajem 1840-ih, za što je navodno zaslužna Anna Maria Stanhope, vojvotkinja od Bedforda, koja je odlučila „premostiti“ prazninu između ručka i večere.

 

Čaju su u pomoć priskočili sendviči kako bi „pomogli“ aristokratima da ne pregladne do večere i ne pretjeraju sa sconesima i kolačima koji ih čekaju u 20 sati… Vojvotkinja je druženja organizirala točno u 17 sati i tako pokrenula trend popodnevnih čajanki uz zalogaje!

 

A kako izgledaju tradicionalni engleski sendviči koji se poslužuju uz čaj i gdje je tu sir? Odabrali smo nekoliko najpoznatijih. Neka vas inspiriraju za organiziranje veselih popodnevnih čajanki, savršenih za opuštanje nakon napornog dana u sve hladnijim mjesecima. Sendviče možete pripremiti i unaprijed, a za pravi dojam poslužite ih narezane na manje dijelove!

Tradicionalni engleski sendvič od krastavaca

Možda najpoznatiji sendvič koji se servira na engleskoj čajanci je onaj od bijelog kruha, svježih krastavaca i maslaca. Postoji, naravno više verzija, poput „otvorenog“ sendviča s dodatkom mente i maslacem sa začinima. Mi preporučujemo verziju u kojoj se savršeno uklapa sir, i to kremasti brie ili krem kozji sir umjesto maslaca. 

Učinite ih još posebnijima dodavanjem dimljenog lososa, repova kozica ili škampi s malo sjeckanog kopra.

Sendvič od brieja, rostbifa i potočarke

Kremasti brie, pečeni goveđi hrbat (roast-beef/rostbif) narezan na tanke kriške i gorkasta salata potočarka? Dobitna kombinacija okusa! 

Budući da je i sam sendvič navodno nastao kad je grof Montagu, poznat još kao grof od Sandwicha, naručio rostbif u kruhu, ovo je primjeren izbor za čajanku inspiriranu Otokom!

Sendvič sa sirom i ukiseljenim chutneyem

Ovaj engleski klasik, možda i najpoznatiji engleski sendvič, sastoji se od kruha, sira (najčešće cheddara ili edamera) i picklea odnosno pickled chutneya, poznatog britanskog umaka - kombinacije sjeckanog povrća i začina konzerviranih u šećeru i octu. 

Britanci najčešće koriste gotovi pickle umak (od slatkih krastavaca, cvjetače, mrkve, luka i švedske repe), a vi možete pripremiti i svoj, tako da na maslinovu ulju dinstate sjeckani češnjak, luk, đumbir, jabuku i povrće po izboru pa dodate vino, šećer i med, kuhate dok ne dobijete gušću smjesu i na kraju zalijete balzamskim ili vinskim octom. Čuvajte u staklenci i dodajte sendviču! Kriške kruha možete premazati i maslacem, dodati sir i umak, a po želji i zelenu salatu ili rikolu.


Koliko je sati? It's cheese o'clock!