Anatomija dobrog sendviča

Iza slaganja slojeva kruha, sira, mesnih proizvoda i ostalih dodataka krije se prava filozofija!

Sve je počelo s legendom

A ta legenda vezana je uz Johna Montagua, četvrtog grofa od Sandwicha, koji je kartajući jedne večeri 1762. godine zadužio svijet ovim slučajnim izumom. Naime, grof je zatražio da mu se donese pečena govedina složena između dva komada kruha, kako bi neometano mogao kartati dok jede i pritom ne umrljati sebe i karte. S vremenom se sendvič razvio u mnogima omiljenu vrstu brze hrane, ali potencijalno i pravi gurmanski obrok.

Kruh

Kako i legenda nalaže, kruh je temelj svakog dobrog sendviča. To može biti običan bijeli ili kruh od cjelovitih žitarica, neko od bezbroj vrsta peciva, tost ili čak slatki kruh poput brioša ili kroasana. Za koju god vrstu se odlučili, najvažnije je da čini dobru podlogu za daljnju gradnju sendviča i da može „nositi“ sve ostale sastojke. Za hladne sendviče idealno je kad je kruh potpuno svjež, a za tople je sasvim dobar i nešto stariji.

Sir

Iako je u prvoj verziji uz kruh jedini sastojak sendviča bilo meso, s vremenom je nezaobilazan postao i sir! Koju ćete vrstu upotrijebiti ovisi o ostalim sastojcima i o tome hoće li sendvič biti topao ili hladan, ali generalno su za ovu svrhu najbolji polutvrdi masni sirevi kao što su Sirelina gouda, Podravec, edamer, Dimsi, tilzit i trapist. Osim ovih sireva, u jednostavnije vrste sendviča - kao što je, primjerice, tradicionalni s pršutom - možete staviti i sireve izraženijih aroma poput Ribanca i Pekorela. Također, sendvič voli i sirne namaze te svježe sireve poput mozzarelle.

Povrće

Dobar, bogati sendvič uvijek sadrži i povrće. To može biti neka od lisnatih salata, svježe rajčice ili bilo koje povrće koje se jede sirovo. A možete umetnuti i grilane tikvice, patlidžane i paprike. Naodmet nisu ni kiseli krastavci koji okusom i teksturom razigraju i najmonotoniji sendvič.

Umaci

Umak pridonosi sočnosti i okusu sendviča, a u te svrhe najčešće se koriste majoneza i kečap, često i pomiješani. Tu je još i čitav niz drugih umaka kao što su senf, ajvar, tartar, ljuti i BBQ umak. Pravila u izboru i kombiniranju nema, samo pazite da umaka ne bude previše kako sendvič ne bi postao gnjecav. Ako je moguće, koristite umake iz kućne radinosti jer je to jedna od komponenti koja će napraviti razliku između „brze hrane“ i pravoga gastro užitka.

Gurmanski dodaci

Osim domaćih umaka, postoji još načina da „obični“ sendvič pretvorite u pravi gurmanski doživljaj i ugodno iznenadite nepca. Ako kruh prije slaganja sendviča tostirate, lagano ga natrljajte svježim ili pečenim češnjakom. Možete ga premazati i pestom - genovese ili nekim drugim - namazati ga tankim slojem voćnog pekmeza za slatko-slanu senzaciju ili pak džemom od luka. Volite li bliskoistočne okuse, kruh premažite namazom od slanutka ili patlidžana. Za niskokalorični, a kremasti dodatak posegnite za zrelim avokadom...

 

Kad je sendvič u pitanju, mogućnosti je zaista bezbroj – prepustite se eksperimentiranju i slaganju finih slojeva!