Zašto je sir savršeni comfort food?

Otkrivamo kako se „tješimo“ sirom!

Okusi koji nas vraćaju u djetinjstvo, jela jednostavne pripreme uz koja vežemo lijepe stvari, ljude i situacije… sve su to asocijacije na hranu „za utjehu“ ili comfort food. Ona nije nužno visokokalorična ili nezdrava (iako se često odnosi na jela s visokom razinom ugljikohidrata) - riječ je o jednostavnoj hrani bogatog okusa kojom s vremena na vrijeme udovoljavamo nostalgiji. Pogađate, sir nam je najdraža comfort namirnica, a evo i zašto.

Već pri samoj pomisli na sir koji se rastapa osjećamo se bolje! A sljedeća misao su izvana hrskavi, a iznutra sočni topli sendviči sa sirom.

 

Između kriški klasičnog kruha ili tosta ponekad je dovoljan tek sloj sira, no kombinacija topljenog sira i majoneze zna biti posebno „utješna“, uz možda još kriškicu šunke… Gurmani će sendvič pripremiti na tavici u maniri pravih grilled cheese majstora, s više vrsta sira između kriški kruha premazanih maslacem, pa ga peći sa svake strane, lagano pritišćući špatulom, zatim posipati s još malo sira i sve zapeći!

Kad smo već kod topljenog sira, ovdje ćete otkriti kako se dobro snalazi i izvan sendviča.

 

Tjestenina je praktički sinonim za comfort food, a tek kad joj dodate sira… Izdvojit ćemo jednostavni mac 'n' cheese, američko jelo koje je ipak „doputovalo“ iz Europe (iz Italije, naravno) - zapečene makarone s maslacem, posipane ribanim sirom u kombinaciji s krušnim mrvicama. Zatim lazanje... bile one mesne ili povrtne, pravilo je jasno: što više sira, to bolje!


Ako ne radite klasični bešamel, slojeve tijesta premažite ricottom, a nakon što dodate nadjev - umak od rajčice, mljeveno meso, gljive ili druge sastojke (ili kombinaciju svega) - poslažite još ploške mozzarelle, posipajte Ribancem, prekrijte kriškama polutvrdih sireva poput goude, Dimsija, Podravca… Završni sloj obavezno prekrijte ribanim Ribancem ili granom padano.

Utjehu može pružiti i najobičnija tjestenina u umaku od sira! Jednu, dvije ili tri vrste sira (ribani Ribanac, Podravec, Pašnjak ili edamer…) rastopite s vrhnjem za kuhanje pa začinite prstohvatom muškatnog oraščića i svježe mljevenim paprom te umiješajte u omiljenu tjesteninu.

 

Ovdje potražite jedan od najpoznatijih talijanskih recepata za tjesteninu sa sirom, cacio e pepe, u kojem glavnu ulogu ima aromatični Pašnjak.

Ako doma imate tjesteninu, gotov umak od rajčice ili pasiranu verziju, malo bosiljka, Salakis, mozzarellu i Ribanac, sve lijepo izmiješajte i zapecite! Skuhajte tjesteninu, prebacite je u lonac i umiješajte malo maslaca, zatim dodajte umak od rajčice (slobodno ubacite i svježe cherry i/ili sušene rajčice, ako su pri ruci). Posolite i popaprite, ubacite malo izmrvljenog Salakisa, ribani Ribanac, a možete dodati i malo vrhnja za kuhanje. Sve dobro miješajte dok umak ne postane kremast, a onda prebacite u posudu za pečenje, na vrh poslažite na ploške narezanu mozzarellu i još malo Ribanca. Pecite 15-ak minuta, dok se sir lijepo ne zapeče.

A što kažete na zapečene i sirom nadjevene krumpire? Narežite ih na polovice, pecite na 200 stupnjeva oko 50 minuta, zatim izdubite „meso“ i na zagrijanom ga maslacu pomiješajte s malo kiselog vrhnja i ribanim Dimsijem ili cheddarom. Posolite, popaprite pa smjesom napunite polovice krumpira. Prelijte rastopljenim maslacem i posipajte crvenom paprikom. Pecite još 20-ak minuta i poslužite toplo, sa sjeckanim vlascem ili komadićima hrskave prepečene slanine. I slobodno dodajte žličicu kiselog vrhnja ili majoneze!

Rekli smo da je pravi comfort food i jednostavan za pripremu, a taj uvjet ispunjava pull-apart bread ili zapečeni kruh punjen sirom i začinima, brzo jelo doslovno za prste polizati! Priprema se jednostavno, umetanjem komadića sira, maslaca i začina u zarezanu štrucu kruha.

Za kraj evo jedne ideje za vrlo gurmansku hranu „za utjehu“ – u pećnici zapecite cijeli brie ili camembert. Poslužite kao fondue uz hrskave komadiće kruha ili štapiće od lisnatog tijesta…

Ako vas ovim prijedlozima nismo uspjeli uvjeriti da je sir savršeni comfort food, dodat ćemo još samo da naša omiljena namirnica sadrži triptofan, aminokiselinu zaslužnu za smanjivanje stresa i poticanje sna. Kombinacija dobrog okusa i ublažavanja stresa idealna je za dobro raspoloženje, a posebno u sve hladnije dane.

 

Sve je ljepše uz malo sira!