Sve o sirutki

Izvanredni nusproizvod u proizvodnji sira

Prilikom izrade svih vrsta sireva, ali i jogurta, nastaje sirutka – tekućina iznimnih nutritivnih svojstava.

 

Proces proizvodnje svakog sira počinje zgrušavanjem mlijeka, izdvajanjem mliječnih bjelančevina i većine mliječnih masti. U tom procesu mnoštvo vrijednih nutrijenata topivih u vodi prelazi iz mlijeka u tekućinu koja se tijekom sirenja izdvaja, a nazivamo je sirutka.

 

Njezina specifičnost je iznimno niska razina masnoće i energetske vrijednosti te visokovrijedni lako probavljivi proteini koji se brzo apsorbiraju u organizmu. Zbog toga je vole i sportaši i rekreativci.

S obzirom na to da je vrlo neutralnog okusa i mirisa, sirutka se može piti u izvornom obliku, ali i koristiti u pripremi različitih jela - prije svega u raznim napicima i smoothiejima te zobenim i drugim kašama umjesto mlijeka ili vode. Sirutku možete koristiti i u receptima za dizana tijesta, također umjesto vode ili mlijeka. A jedan od najzanimljivijih načina primjene je lakto-fermentacija povrća.

 

Iako je sirutka nusproizvod u proizvodnji sira, zanimljivo je da se čak i ona može dalje obrađivati – od nje nastaje ricotta, kremasti svježi sir blagog okusa.

Najbolja je prehrana uravnotežena i ona koja koristi sav potencijal namirnica. Zato kad sljedeći put jedete svoj omiljeni sir, sjetite se da smo u njegovoj proizvodnji izdvojili sirutku, namirnicu koju također valja uključiti u prehranu.