Sve o siru: Salakis

Mediteran u kockici sira!

Ovaj meki, punomasni kravlji sir utjelovljuje duh Mediterana. U skladu s time, Salakis se „kupa“ u slankastoj vodenoj kupelji – salamuri koja čuva njegovu čvrstu, ali kremastu strukturu, slan okus, blagu aromu i izrazito bijelu boju.

Nakon vađenja iz salamure Salakis se, očekivano, voli kupati u maslinovu ulju, a godi mu i društvo drugih mediteranskih okusa kao što su masline, kapari, bosiljak, kadulja te povrća koje dozrijeva ljeti – rajčica, krastavaca, paprika, tikvica, patlidžana... Zato je on najčešće dodatak salatama. Najpoznatija među njima svakako je grčka koja u osnovnom receptu, uz sir, sadrži i rajčice, krastavce, luk i masline te je začinjena maslinovim uljem i origanom. Razne inačice često uključuju i papriku te kapare.

Osim u salatama, Salakis je odličan dodatak raznim složencima ili bilo kakvom zapečenom povrću. A možete ga zapeći i samog pa zaliti maslinovim uljem i uživati u neočekivano podatnoj teksturi uz fine krekere ili kruh. Također, razmrvite ga po bruschettama i crostinima ili od njega napravite namaz. Kako – pročitajte ovdje! Salakis dodajte i u quicheve i razne slane pite, a obogatit će okus i naizgled najobičnijeg omleta.

Kad je dobra kapljica u pitanju, Salakis kombinirajte s kvalitetnim aromatičnim bijelim vinima ili srednje punim, voćnim crnim vinima pa, u Salakisovu mediteranskom duhu, uživajte polako u svakom zalogaju i gutljaju!