Sve o siru: Ribanac

S razlogom nosi titulu kralja sireva – saznajte zašto!

Ovaj vrhunski ekstra tvrdi sir proizvodi se od najkvalitetnijeg kravljeg mlijeka, a za kilogram sira potrebno ga je čak 15 litara! Poseban je i po dugom zrenju koje traje od jedne do dvije godine. Dugim zrenjem postiže se tvrda i zrnata struktura zbog koje se topi u ustima te puna i slatkasta aroma koja oduševljava gurmane.

Svaka dobra sirna plata sadrži i Ribanac koji će, narezan na kockice ili listiće, u društvu orašastih plodova te svježeg i sušenog voća zasjati svojim bogatim okusom i jedinstvenom teksturom.

Naravno, potencijal Ribanca ne staje na sirnoj plati - evo kako ga još možete iskoristiti za vrhunske gurmanske doživljaje:

 

  • prema već uvriježenom običaju naribanog ga možete dodati u gotovo sve vrste tjestenina i rižota neposredno prije konzumacije;
  • dodajte ga, također naribanog, i krušnim mrvicama kod pohanja povrća ili mesa;
  • pospite po vrhu bilo kakvog povrtnog složenca, musake ili lazanja za posebno hrskavu i ukusnu koricu;
  • narezanog na tanke listiće, stavite ga u lisnate zelene salate;
  • dodajte ga u palentu i odmah će obogatiti njen inače pomalo dosadan okus;
  • naribajte ga u juhu od povrća prilikom posluživanja;
  • ako Ribanac kupujete u komadu, iz koluta, iskoristite i koru te od nje pripremite ukusni temeljac – ovdje pročitajte kako.

Osim s hranom, Ribanac se dobro sljubljuje i s raznim bijelim i crnim vinima. Međutim, kako je on najčešće dodatak jelu a ne glavni sastojak, vino prilagodite jelu u koje je ukomponiran.