Sve o siru: Podravec

Priča o jednom od najpopularnijih hrvatskih sireva

Polutvrdi masni sir od kravljeg mlijeka Podravec, čest sastojak sendviča i sirnih plata, gotovo je sinonim za ovu vrstu sira na hrvatskom tržištu. Jedan je od najpoznatijih sireva iz Sirele, gdje se proizvodi više od 40 godina.

Izrazito je žute boje, povezanog i mekanog, sjajnog tijesta s ravnomjerno raspoređenim srednje velikim okašcima. Blago je kiselkastog okusa, a sa zrenjem postaje slatkastiji. Izrađuje se bez kore, u obliku bloka i lako se reže.

Podravec je nježan sir, relativno neutralnog, blagog okusa i kao takav je savršen za sendviče ili sirne plate. No, zbog fine arome i odlične topljivosti nezaobilazan je u kulinarstvu - najčešće u raznim sirnim umacima - i dobro je čuvana tajna najslasnijeg bešamela!

Podravec je nositelj oznake Izvorno hrvatsko od 2005. godine, ali njegov je nastanak inspiriran i Nizozemskom. Naime, stvoren je spajanjem elemenata tehnologije izrade edamera (otud crvena zaštitna folija) i tradicionalne proizvodnje sireva u podravskom kraju.

Poznati sirni okus Podravca dostupan je i u kori. Taj je sir punijeg, odležanog okusa i dozrijeva šest tjedana.  

Osim što se dobro slaže sa svim vrstama suhomesnatih proizvoda, odgovaraju mu lagana suha bijela vina. Preporučujemo neko dovoljno svježe, koje neće zasjeniti njegov nježni okus, već stvoriti savršenu podlogu.

Uz Podravec nazdravite čašom škrleta ili žlahtine!