Sve o siru: grana padano

Sir po mjeri pravih gurmana

Ovaj tvrdi talijanski sir od kravljeg mlijeka pripada parmezanskom tipu sira. Dozrijeva najmanje 12 mjeseci, a odlikuje ga zrnata tekstura i izražena slatkasta aroma, tipična za taj tip sira. Ono što ga razlikuje od parmigiana reggiana je regija u kojoj se proizvodi i vrsta ispaše krava. Grana padano je sir vrhunske kvalitete i okusa koji možete uklopiti u brojna jela.

Naribana pred kraj kuhanja, grana će svakoj tjestenini i rižotu dati vrhunski okus i kremastu teksturu. Odlična je i naribana na jelima koja se trebaju zapeći u pećnici – na povrtnim složencima, lazanjama i drugim tjesteninama, punjenom povrću... Isto vrijedi i za juhe i variva, a u pripremi temeljaca može se iskoristiti čak i kora ovog sira. Ovdje pročitajte kako! Grana padano narezana na listiće najbolje paše u salatama, dok je razlomljena na veće komade savršen sastojak svake dobre sirne plate.

No kod grane padano najvažnije je paziti na temperaturu. Ako je poslužujete na plati, svakako pustite da se „odmori“ od hladnjaka barem pola sata prije konzumiranja kako bi arome u potpunosti došle do izražaja. Ako je, pak, koristite u jelima koja podrazumijevaju termičku obradu, dodajte je tek pred kraj. Kod svakog sira bitan je i način na koji se čuva, a to posebno vrijedi za ovako fine i dragocjene vrste, zato ovdje pročitajte i naše savjete o čuvanju sira.

Ozbiljan sir zaslužuje i ozbiljnu kapljicu – crna vina punog tijela najbolja su pratnja grani padano.