Sve o siru: emmentaler

Svatko može napraviti rupe u siru, ali samo Švicarci znaju napraviti sir s rupama

Emmentaler je polutvrdi žuti sir koji, dakle, potječe iz Švicarske. Točnije, iz doline rijeke Emme u blizini francuske granice. Pravi se od kravljeg mlijeka, a samo najiskusniji sirari znaju uskladiti sve uvjete kako bi karakteristične rupe u emmentaleru bile podjednake veličine i ravnomjerno raspoređene.

Osim po rupama, emmentaler je poznat kao jedan od najvećih sireva na svijetu – prosječni primjerci teže od 80 do 90 kg, a neki su teški i više od 130 kg i imaju i do metar promjera.

 

Ovog diva među sirevima karakterizira izrazito slatkast voćni, odnosno bademasti okus. Odlikuje ga i odlična topljivost, pa je zato uz gruyere tradicionalni sastojak najsirnijeg jela na svijetu – fondua. Stavljajte ga u sva jela u kojima vam treba dobro topljivi sir, ali ga i pokažite u punom sjaju na sirnim platama – njegov će okus biti odličan kontrast drugim sirevima intenzivnijeg okusa i mirisa, u kombinaciji s raznim voćem i orašastim plodovima s kojima je prirodno dobar par.

A kad je fina kapljica u pitanju, emmentaler se podjednako dobro sljubljuje s laganim voćnim bijelim vinima, kao i jakim crnima. Pravi Švicarac ne bira strane, već se slaže sa svima!