Sve o siru: Edamer

Nizozemski sir koji je osvojio cijeli svijet

Edamer nosi ime po malom lučkom gradu u Nizozemskoj – Edamu iz kojeg je krenuo u osvajanje cijelog svijeta kojeg je obišao zahvaljujući nizozemskim trgovačkim putovanjima. Tako je stigao i do najudaljenijih kolonija i postao jedan od najpopularnijih sireva na svijetu. Isprva je bio kuglastog oblika, a danas se proizvodi i u bloku – baš kao i Sirelina inačica.

 

I dok su mu trgovačka putovanja otvorila puteve ka nepcima diljem svijeta, ono što ga je do danas zadržalo na tronu kao jednog od najpopularnijih polutvrdih sireva na svijetu jest njegov okus – mladi Edamer je izrazito blag, orašast i slatkast, a zrenjem poprima nešto pikantniju aromu i umjereno kiselkast okus. Obje inačice podatne su i elastične strukture, a ono što Edamer izdvaja u odnosu na druge sireve tog tipa jest činjenica da ovaj sir gotovo da nema nikakvog mirisa. Osim toga, karakterizira ga i vrlo nizak postotak masti.

Edamer se u Nizozemskoj reže na tanke ploške i poslužuje s krekerima ili kruhom kao glavni sastojak tradicionalnog doručka. Koristi se i kod pripreme različitih sendviča i salata te, s obzirom da se dobro topi, kao sastojak toplih umaka, složenaca, pečenih i gratiniranih jela. Edamer se izvrsno slaže s voćem – mladi se najčešće servira uz dinje, breskve i marelice, a zreliji uz kruške i jabuke.

Posegnite za kriškom Edamera i odmah će vam biti jasno zašto je ovaj Nizozemac omiljen diljem svijeta!