Sve o siru: Dimsi

Ponos hrvatskog sirarstva

Dimsi je po mnogočemu poseban sir i s razlogom ga proglašavamo ponosom hrvatskog sirarstva.

Proizvodnja bilogorskih dimljenih sireva zasniva se na jednoj autohtonoj dimljenoj vrsti – takozvanim prgicama. Dimljenje, jedan od najstarijih načina konzerviranja namirnica, našlo je svoju primjenu i u sirarstvu, a Dimsi se u Sireli spravlja i dimi još od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Zbog duge tradicije i niza drugih faktora Dimsi se od 2005. nalazi u društvu malobrojnih sireva koji nose oznaku Izvorno hrvatsko. Ona je dokaz njegove izrazite vrijednosti i izvorne hrvatske tradicije te jamči da je plod inovacija, istraživanja i razvoja hrvatskih tvrtki, odnosno ljudi.

Dimsi je polutvrdi sir od kravljeg mlijeka, oplemenjen prirodnom aromom dima bukova drva koje mu daje specifičnu, neodoljivu aromu i lijepu zlatnožutu boju. Njegovo tijesto je elastično i prošarano okašcima ravnomjerno raspoređenim po cijelom prerezu.

Dimsi prija samostalno i kao dio sirnih plata, ali i u društvu drugih namirnica – prije svega lokalnih suhomesnatih specijaliteta. Ima i dobra svojstva topljivosti, pa je čest sastojak toplih sendviča i drugih jela koja podrazumijevaju termičku obradu.

U Dimsiju uživajte uz čašu crnog vina srednjeg tijela.