Sve o siru: cheddar
Svestrani Englez omiljen diljem svijeta
Kao i većina sireva, slavni je engleski cheddar svoj put osvajanja nepca diljem svijeta otpočeo skromno, u malom selu. Dugo se samo tamo i proizvodio, a s njegovom popularnošću širilo se i znanje o izradi, tako da se danas proizvodi u mnogim državama.
Riječ je o kravljem siru čiji okus, tekstura i boja mogu varirati. Zrenjem se okus transformira iz blagog u oštriji s naglašenijim orašastim notama, a tekstura iz kremaste u suhu i mrvičastu. Boje cheddara protežu se od gotovo bijele preko žute do narančaste.
Popularnost koju je stekao duguje svojoj svestranosti. Dobar je u izvornom obliku, no odlično se i topi, pa funkcionira u raznim jelima od predjela do deserata. Kombinirajte ga s lisnatim tijestom za ukusne grickalice, sa zapečenim krumpirom, otopite ga u bešamelu za najfinije makarone sa sirom, a praktično pakiranje u listićima izvrsno je u burgerima i sendvičima. Osim toga, cheddar se sjajno slaže s jabukama i kruškama, pa će ga kulinarski avanturisti staviti i u pitu i u galette.
Koje ćete jelo sljedeće upotpuniti cheddarom?