Sve o siru: brie

Sve što trebate znati o siru koji su tijekom stoljeća podjednako voljeli aristokrati i puk

Francuski sir brie meki je, masni kravlji sir s bijelom plemenitom plijesni blijede boje, a kremaste sredine – pravi član obitelji mekih sireva s prirodnom korom (fromages à pâte molle et à croute fleurie).


Slatkastog je mirisa, dok mu je okus nešto izraženiji, aromatičniji. Zrije 3 do 10 tjedana, a jednom razrezan više ne dozrijeva. Ime je dobio po pokrajini Brie i jedan je od najpopularnijih sireva u Francuskoj. Ovo ne čudi, jer je svoju popularnost gradio od 8. stoljeća!

 

Tajna brieja je u aromatičnom okusu, ali i svestranosti: izvrstan je kao desertni sir, serviran samostalno ili s voćem, zapečen u pećnici ili na baguetteu, prethodno premazanom maslacem s malo češnjaka… Jako francuski, znači gurmanski!

 

Brie itekako voli voće (priznajemo, i mi ga nekako više volimo uz ovaj sir): kruške, jabuke, dinje, smokve, grožđe, bobičasto voće… Ne zaboravimo ni kompote, med, džemove ili sušene rajčice.

Jedno od najpopularnijih francuskih jela sa sirom je brie en croûte, brie pečen u tijestu sa slojem voća. 

Sir ovako duge tradicije ostavio je svoj trag u povijesti – voljeli su ga i Karlo Veliki, brojni slavni aristokrati, kao i puk, a na čuvenom Bečkom kongresu 1815. europski su veleposlanici, uz redovne aktivnosti prekrajanja Europe, pronašli i vremena da ga proglase kraljem među sirevima (roi de fromages) odnosno kraljevskim sirem (fromages des rois).

Čak ga je i La Fontaine, čuveni pisac basni, spomenuo u priči o lisici i gavranu! Naime, sir koji je gavran imao u kljunu bio je brie. Navodno ga se nije htjela odreći ni slavna Marija Antoaneta, supruga Luja XVI., te je prije nego što je završila na giljotini izrazila želju da ga još jednom okusi.

No, vratimo se u sadašnjost – i na uživanje u brieju. Kakav bi to sir bio koji se ne bi slagao s vinom? Upravo je brie pravi „vinski“ sir, jer voli različite vinske note. Njegovu jedinstvenu aromu dodatno ćete naglasiti uz pjenušac i šampanjac te voćna bijela i svježa crna vina. Probajte ga uz chardonnay, merlot, rizling i crni pinot!

Nadamo se da smo vas potaknuli da na sljedeće sirno putovanje krenete s ovim kremastim sirom kraljevskog okusa. Bon appetit!