Sirevi u pećnici

Kad bismo birali najbolje mjesto za sir, to bi zasigurno bila pećnica!

Zašto baš pećnica? Jer ništa nije tako neodoljivo kao otopljeni sir koji se rasteže u finim pečenim jelima. A tek mirisni kolači sa sirom... Mljac!

Koji sirevi idu u pećnicu? To ponajprije ovisi o jelu. U slanim jelima prevladavaju sirevi s dobrim svojstvima topljenja - više o tome pročitajte ovdje, ali načelno je riječ o polumasnim sirevima (tilzit, gouda, ementaler...) - te sirevi s većim postotkom vlage poput mozzarelle i ricotte. I jedni i drugi odlični su za razne varijante punjenog i zapečenog povrća, tjestenine, pizze i slično.

Naravno, postoje i iznimke kao što je Sirelin Ribanac koji, iako se ne topi poput navedenih sireva, također paše u jela koja idu u pećnicu. On će im dati bogatu aromu, a pomiješan s krušnim mrvicama i posipan po vrhu, napravit će i hrskavu koricu.

Kad je pak riječ o desertima, tu prevladavaju svježi sirevi. Tradicionalna pita od sira ili popularni njujorški cheesecake nezamislivi su bez Zagrebačkog sira, a u slatkim jelima izvrsno funkcionira i ricotta.

No, sir u pećnicu može i samostalno! Pečeni brie pravi je dekadentni užitak. Zanima li vas kako ga pripremiti, recept potražite ovdje. A na jednak način možete pripremiti i camembert! Osim njih u pećnicu sam može i Salakis, kojemu se tekstura u tom slučaju u potpunosti promijeni – od mrvljivog sira pretvori se u topli kremasti namaz.

Uživajte u siru u svim njegovim „agregatnim stanjima“!