Sirevi u meksičkoj kuhinji

Siroljupci, pravac Meksiko!

Meksička kuhinja nastala je miješanjem autohtonih indijanskih recepata i kulinarskih utjecaja španjolskih kolonizatora, a taj jedinstveni spoj okusa i boja smjestio ju je i na popis UNESCO-ve svjetske nematerijalne baštine. Iako se tradicionalna meksička kuhinja poprilično razlikuje od onog što je pod tim imenom poznato u ostatku svijeta, u svim njenim inačicama i interpretacijama provlače se uglavnom isti sastojci.

U namirnice koje su baza meksičke kuhinje spada prije svega kukuruz, i to u svim oblicima – od zrna, preko brašna pa čak do lišća, komušine. Slijede grah i ostale grahorice, zatim paprike (prvenstveno ljute), avokado, guava, papaja i, naravno, nezaobilazni sir!

 

U Meksiku se proizvodi između 20 i 40 vrsta sira od kojih su mnogi specifični samo za neke regije, a premda je proizvodnja i konzumacija sira prilično kasno postala dio njihove kulture, Meksikanci su veliki siroljupci – osmi su na svijetu po količini koju pojedu po stanovniku.

Većinu sireva rade od kravljeg mlijeka, manji dio od kozjeg. Kako meksička kuhinja obiluje izraženim okusima i jakim začinima, nije neobično da su im tradicionalni sirevi najčešće blagog okusa (queso fresco, panela i asadero). Uz svježe, popularni su i polumasni sirevi koji se lako tope - manchego i asadero - dok su zreli, masni sirevi najmanje zastupljeni. U svakom slučaju, sir je nezaobilazni dio meksičke kuhinje, ali najčešće samo kao dodatak jelu, a vrlo rijetko kao glavni sastojak.

 

Sir se posipa po tacosima, pečenom kukuruzu, raznim zapečenim jelima – složencima, punjenom povrću i slično. Međutim, postoji jelo kojemu sir nije samo sastavni dio, već ključni sastojak po kojemu je i dobilo ime. Riječ je o quesadilli – „sirnoj tortilji“ koja uz sir može sadržavati i druge sastojke, najčešće pirjanu piletinu i povrće. Želite li pripremiti ovo jelo, Sirela Gouda ili Podravec će svojim okusom i dobrom topljivošću biti odlična zamjena za autohtone meksičke sireve.