Sirevi u američkoj kuhinji

Gotovo sve svjetske gastronomije dio svog bogatstva duguju siru, ali nijedna se na njega ne oslanja poput suvremene američke kuhinje!

Kad kažemo američka kuhinja, mislimo dakako na Sjedinjene Američke Države, čija je kultura, pa tako i kuhinja, određena utjecajima iz brojnih država svijeta, a jela koja su postala sinonim američke gastronomije svoje korijene najčešće imaju u drugim svjetskim kuhinjama. No, ovom prilikom nećemo se baviti zavrzlamama oko porijekla jela, imamo važnije stvari na pameti – sir, naravno!

 

Ako je sir jedan od zaštitnih znakova američke kuhinje, onda je New York definitivno njegova prijestolnica. Upravo se u tom gradu razvio specifičan stil izrade pizze koja se u obliku velikih trokuta prodaje na svakom kutku, a jedan od tri osnovna sastojka uvijek je sir – najčešće mozzarella. Osim karakteristične pizze, New York je svijetu podario još jednu sirnu poslasticu – cheesecake! Recept za klasičnu varijantu njujorške torte od sira potražite ovdje.

Ljubav Amerikanaca prema siru prelazi okvire jednog grada pa je tako jedna od nacionalnih gastronomskih perjanica mac and cheese – iznimno jednostavno jelo koje sadrži samo tjesteninu i umak od sira. Makaroni sa sirom u SAD-u su dostupni svugdje – od polugotovih opcija dostupnih u supermarketima, do gurmanskih inačica u restoranima. Mi ipak smatramo da su najfiniji oni pripremljeni kod kuće, zato smo izdvojili ideje kako ih sami možete pretvoriti u jelo dostojno gurmana – pročitajte ih ovdje.

Američka kuhinja upoznala nas je i s cheeseburgerom – apsolutnom ikonom fast fooda koju od „obične“ verzije (hamburgera) razlikuje jedan, ali vrijedan komad sira! Najčešće je riječ o siru u listićima koji se lagano otopi na pljeskavici i smjesti između peciva, umaka i dodataka. Sir u listićima praktična je i fina varijanta, ali predlažemo da isprobate i neke odvažnije kombinacije sa sirevima izražajnijih okusa – ugodno ćete se iznenaditi što burgeru učini malo gorgonzole, primjerice.

Na kraju, preostaje samo još jedna očigledna konstatacija – malogdje se sir voli kao u američkim kuhinjama!