Sirevi na i u pizzama

Sastojak bez kojeg je pizza nezamisliva

Svatko ima svoju najdražu vrstu pizze – neki vole tanko, neki deblje tijesto, jednostavnu s tek nekoliko sastojaka ili bogato nadjevenu, s umakom od rajčica ili takozvanu bijelu pizzu... Kako god, jedan je sastojak svima zajednički – sir!

 

Kad kažemo „sirevi na i u pizzama“, mislimo na sir kao nadjev na pizzi, ali i na vrlo popularan običaj da se sirom puni i rub pizze kako bi užitak bio dvostruk.

 

Ali koji sir? Ako se držimo talijanske tradicije, prvi izbor trebao bi biti mozzarella. Taj će se sir potpuno otopiti, čak i dobiti specifičnu zlatnožutu koricu, a pri rezanju će se lijepo rastezati. Kako je mozzarella jako blagog i neutralnog okusa, slagat će se sa svim ostalim sastojcima.

Uz sve poštovanje tradiciji, priča o siru u i na pizzi ne staje na mozzarelli, štoviše, tu tek počinje! Pizzu možete nadijevati bilo kojim sirom koji ima dobra svojstva topljenja. Više o topljenju sira možete pročitati ovdje, a na pizzi će se primjerice odlično snaći Sirelin tilzit ili President ementaler. I u ovom slučaju riječ je o sirevima prilično blagog okusa koji će se slagati sa širokim spektrom namirnica.

 

Osim ovih fino topljivih klasika, oni nešto odvažniji na pizzu će staviti sireve s plemenitom plijesni poput gorgonzole ili mlade kozje sireve. U ovoj ulozi može se naći i Ribanac – još jedan od sireva koji će manjak rastezanja nadomjestiti izvanrednim okusom. Budući da se radi o sirevima s izraženijim aromama, s ostalim sastojcima treba biti odmjeren i umjeren.

Kad je riječ o bijelim pizzama, njihova baza najčešće je ricotta, ali može se koristiti čak i mascarpone iako je on obično asocijacija na slatka jela. S ove dvije varijante ponovno smo se vratili na „neutralni“ sirni teren, na kojem gotovo da nema granica kad je riječ o ostalim sastojcima.