Sirevi Bliskog istoka

Tako fini sirevi - tako blizu

Sir najvjerojatnije nije među prvim asocijacijama na Bliski istok, no postoje dokazi da je prije nekih 6000 godina nastao upravo na tom području. U međuvremenu se počeo konzumirati i proizvoditi diljem svijeta, a ta prva inačica sira evoluirala je u brojne vrste. Na Bliskom istoku danas se proizvode najrazličitiji sirevi – od kremastih preko mekanih u salamuri do zrelih i tvrdih. Upoznajte se s tri najpopularnija!

Feta

Ovaj meki sir u salamuri, koji se tradicionalno priprema od kozjeg ili ovčjeg mlijeka, zauzima posebno mjesto u bliskoistočnoj kuhinji iako ga mi najčešće asociramo isključivo uz grčku gastronomiju. Izrazito je svestran i može se koristiti u izradi brojnih jela, od salata do deserata, a mi vam donosimo recept kako sa Salakisom, našom inačicom ovog tipa sira, pripremiti fine bruskete.

Labneh

Bliskoistočna niskokalorična alternativa krem siru zapravo je ocijeđeni jogurt. Jede se kao namaz ili dip za povrće i voće. Odlično „trpi“ razne dodatke – aromatično svježe i sušeno začinsko bilje i začine, orašaste plodove, masline i maslinovo ulje. Za potpuno autentičan doživljaj probajte ga s toplim pita kruhom.

Halloumi

Ovaj bliskoistočni pandan mozzarelli priprema se od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka. Karakterizira ga izrazita elastičnost i otpornost na visoke temperature, zbog čega se vrlo često termički obrađuje odnosno prži ili grila te poslužuje kao dodatak salatama, prilog glavnim jelima ili uz voće. Jedna od najinteresantnijih kombinacija svakako je halloumi s lubenicom.

 

Svaki zalogaj ovih finih sireva odvest će vas bliže Bliskom istoku!