Sir u rižotima

Najvažnije pravilo kod pripreme rižota: uvijek stavite malo sira!

Za izradu rižota postoji bezbroj pravila – od toga koju rižu koristiti, kako je kuhati, čime je podlijevati, kako je miješati... Mogli bismo nabrajati u nedogled, ali jedno je sigurno: nema vrhunskog rižota bez kockice maslaca umiješane pri kraju i malo sira dodanog na kraju kuhanja!

 

Riječ „malo“ pritom shvatite vrlo uvjetno jer sira nikad previše, ali toga da se sir dodaje tek na kraju slijepo se držite. Naime, većina sireva ne podnosi dugo kuhanje na visokim temperaturama, pa ako ih ubacite prerano, dobit ćete rezultat koji je jako daleko od poželjnog. Dakle, kad je riža 99% skuhana, ubacite malo maslaca, umiješajte ga i odmah rižoto sklonite sa štednjaka. Zatim na scenu stupa sir, ovisno o vrsti, najbolje sitno naribani odnosno natrgan na komadiće. Idealno je veći dio sira sasvim umiješati u rižoto, a manji dio posipati po vrhu pri posluživanju.

 

Nakon savladane tehnike preostaje zabavniji dio, odabir sira i sljubljivanje okusa. To će ponajprije ovisiti o bazi rižota – je li on povrtni, mesni, riblji ili pak slatki!

  • Lagana povrtna rižota podnose sve sirne okuse, od tvrdih masnih kao što su Ribanac ili Pekorelo, preko aromatičnih sireva s plemenitom plijesni kao što je gorgonzola, do nježnih svježih sireva kao što je mozzarella.
  • Mesnom rižotu najbolje pašu sirevi jačih okusa – uz već spomenuti Ribanac i Pekorelo, aroma Dimsija izvrsno će pristajati uz meso.
  • Riblji, odnosno rižoto s plodovima mora također voli klasični okus Ribanca, ali dodajte ga u umjerenoj količini kako ne bi nadvladao ostale okuse.
  • Radite li rižu na mlijeku ili neku drugu slatku varijantu rižota, ne libite se na kraju dodati sir – u ovom slučaju pravi je izbor kremasti mascarpone.