Sir u juhama

Postoji velika vjerojatnost da je zadnje mjesto gdje biste stavili sir baš juha, ali dopustite da vas razuvjerimo! Nastavite čitati i do kraja članka već ćete ribati sir u svoju omiljenu juhicu ili zakuhati sirni temeljac!

Francuska juha od luka vjerojatno je najpoznatiji dokaz da sir funkcionira i kao sastojak juhe. Gusta, aromatična juha čija je baza pirjani luk dovršava se tako da se rasporedi u manje posudice, na vrh se stavi komad-dva kruha, po svemu se izdašno nariba sir, a potom sve skupa zapeče. Izbor sireva koje pritom možete koristiti zaista je velik – bitno je da su dobro topljivi i ne suviše izražene arome. Gouda, Podravec i Tilzit odlično će upotpuniti juhu od luka.

Talijanski minestrone, odnosno naša inačica u narodu poznata kao maneštrun, drugi je dokaz da se juhe i sirevi vole. Minestrone je zapravo juha od više vrsta povrća s tjesteninom, u koju se kod posluživanja nariba i sir kako bi svojom bogatom aromom doprinio inače blagom okusu povrtne juhe. Zato u ovom slučaju možete biti odvažniji i upotrijebiti zrele, masne sireve jakih aroma kao što je Ribanac.

Volite li blaže arome svježih sireva, njih dodajte u guste, kremaste juhe. Nekoliko žlica ricotte ili izmrvljeni President Salakis dat će im još bolju teksturu i okus. I u ovom slučaju sireve dodajte tek na kraju pripreme ili kod posluživanja.

Ne zaboravite iskoristiti i koru! Kad joj odrežete vosak, kora polutvrdih sireva izvrsna je u temeljcima i juhama. Za tu svrhu upotrijebite bilo koju vrstu – kravlji, ovčji, kozji ili miješani. Ako volite neki sir, svidjet će vam se i izvedenica u obliku temeljca. Pripremite ga tako da koru prokuhate oko pola sata u vodi sa začinima ili je pak dodajte povrtnom, čak i mesnom temeljcu pri kraju kuhanja. Temeljce od kore sira, ili one upotpunjene sirom, koristite pri izradi rižota ili bilo kojeg drugog jela u koje biste inače dodali temeljac, samo što će ovaj imati i lijepu sirnu aromu!

Zanima li vas više o sirnim temeljcima, detaljni vodič pročitajte ovdje.