Sir kao nadjev

Italija i Francuska su zemlje s najjačom i najduljom tradicijom proizvodnje sira, zato nije neobično da upravo njihove kuhinje obiluju jelima čiji je glavni sastojak i nadjev sir.

Talijani sir kombiniraju s raznim vrstama tjestenine, od cannellona (onih šupljih tubica) preko lazanja koje su nam svima dobro znane pa sve do pizza o kojima je davno sve rečeno. Čini nam se da mozzarella nigdje bolje ne izgleda nego na svježe pečenoj pizzi!

 

 

Za nadjeve su najbolji svježi sirevi; u njih ubrajamo mozzarellu, koja osim na pizzu ide u još jedan klasik talijanske kuhinje, a to je poznati složenac od patlidžana parmigiana di melanzane. Kao što se može naslutiti iz imena, u ovaj se složenac dodaje i sir parmigiano reggiano. Ricotta i naša skuta također spadaju u skupinu svježih sireva. Izvrsno se slažu sa špinatom i blitvom te se upravo tom smjesom najčešće nadijevaju cannelloni, ali i vegetarijanske lazanje te razne slane pite koje se u Francuskoj zovu quiche.

Ovi sirevi, kao i naš Zagrebački sir, nisu zvijezda samo slanih nadjeva, već i onih slatkih. Stavljamo ih u kolače, torte, pite i savijače, vrlo često uz dodatak bobičastog voća jer se upravo s tim voćem izvrsno slažu. Slatki nadjev od sira voli i malo ruma, oraha, grožđica, ali i sitno sjeckane čokolade, no ne treba pretjerati kako se ne bi izgubio naglasak na siru kao glavnoj namirnici. Ne zaboravimo svima dragu tortu od sira, cheesecake. Nadjev od svježeg sira nigdje nije tako zamaman kao u torti, zar ne?

 

Iako za francusku juhu od luka, koju mnogi smatraju kraljicom svih juha, ne možemo reći da ima nadjev, ipak sir u njoj igra jako važnu ulogu. Na samoj je površini, zapečen s tostiranim kruhom i zaista izgleda kao nadjev. Znate li koji se sir najčešće koristi za juhu od luka? Emmental ili kako ga mi zovemo - ementaler. Znači, i polutvrdi sirevi mogu biti zvijezda nadjeva, a to je vrlo čest slučaj baš u francuskoj kuhinji. Uz već navedeni ementaler koristi se i gruyère koji je izvorno švicarski sir, ali i comte koji je po teksturi vrlo sličan gruyèreu. Ovi se sirevi stavljaju u nabujke, složence te razne quicheve.

 

U našoj je tradicionalnoj kuhinji sir kao nadjev od davnina poznat. I to najčešće svježi sir, koji nalazimo u zagorskim štruklima, savijačama od vučenog, ali i dizanog tijesta, kao i u pitama od prhkog tijesta, a nerijetko njime punimo i palačinke koje onda zapečemo u pećnici.