Savjeti za ribanje sira

Smatrate li se ljubiteljem sira, sigurno vam je ribež uvijek negdje pri ruci. Neka ribanje ide lakše uz naše savjete!

Ima nešto posebno u okusu svježe ribanog sira: kad njime posipate tanjur pašte, jelu dajete završnu notu i sve je spremno za uživanje! 

Ponekad će se ribani sir naći u juhama ili umacima, gdje ga dodajete malo po malo kako bi se stopio u kremastu mješavinu. Možda ćete njime (veličinom između fino i krupno ribanog) posuti polovice krumpira ili tijesto koje ćete ispeći u pećnici…

Ako je riječ o siru za salatu, slobodno ga ribajte na deblje kako bi, kad ga nabodete na vilicu, imali pošten zalogaj! Grublje ribani sir odličan je za posipanje tjestenine i rižota prije posluživanja.

Izbor ribeža

Standardni četverostrani ribež uvijek je dobar izbor, no isplati se uložiti u zasebne ribeže s onom veličinom rupica koje vam najviše odgovaraju.

Ribež koji riba na sitne komadiće sigurno će vam dobro doći za tvrde sireve, a koristan je i za druge namirnice koje treba naribati „na fino“ – poput začina ili korice limuna…

Kod veličine rupica na ribežu vrijedi: što su manje, to je ribež pogodniji za tvrde sireve poput Ribanca i grane padano. Meki poput mozzarelle samo će se zalijepiti za takav ribež, stoga preporučujemo onaj s oštricama koje nalikuju velikim rupicama na četverostranom ribežu. 

Evo i nekoliko savjeta za uspješnije ribanje:

‌• Što je sir hladniji, bolje se riba. Ohladite ga u zamrzivaču pola sata prije ribanja – pomoći će i kod mekših sireva!

‌• Za ujednačenije komadiće ribanog sira lagano nauljite ribež – manje će zapinjati

‌• Komad sira koji ribate neka ne bude premalen – bit će vam lakše držati ga, a i sigurnije je!

‌• Manje rupice čistite četkicom, ne spužvicom. Čistite ribež odmah nakon korištenja, a ostanu li skoreni komadići sira, odstranite ih mješavinom vode i octa.

 

Preporučujemo da ribeže perete ručno jer, iako je jednostavnije, pranje u perilici otupljuje oštrice. A njih je, za razliku od noževa, teže ponovno naoštriti!

I za kraj, spomenut ćemo neka od najpoznatijih svjetskih jela s ribanim sirom: gratinirani krumpir gratin dauphinois, makaroni sa sirom mac and cheese, tjestenina cacio e pepe… Jesmo li vas zainteresirali za ribanje? Dobar tek!