Proces izrade sira

Kako nastaje naša omiljena namirnica

Sve počinje sa svježim mlijekom

Sir se najčešće izrađuje od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka ili njihove kombinacije, a katkad i od mlijeka drugih sisavaca. Dobiva se zgrušavanjem bjelančevina u mlijeku uz pomoć neke vrste sirila, prilikom čega se čvrsta tvar odvaja od sirutke – vrlo vrijednog nusproizvoda o kojem više možete pročitati ovdje.

Faktori koji utječu na okus

Prvi i osnovni faktor o kojem ovisi konačan okus sira svakako je vrsta mlijeka od koje je izrađen. No, ništa manje nije važna cijela tehnologija izrade – vrsta sirila, postotak mliječne masnoće, vrste prisutnih dobrih bakterija i vrijeme zrenja, koje može varirati od nekoliko dana do nekoliko godina u uvjetima koji se mogu razlikovati po temperaturi i drugim parametrima. Na okus sira značajno utječe i eventualna plemenita plijesan, koja je prisutna na vanjskom rubu ili je njome prošarano sirno tijesto. Osim toga, sir se može dodatno aromatizirati začinima i začinskim biljem te dimljenjem.

Rezultat – brojne fine sirne vrste

S obzirom na sve navedene faktore razlikujemo kravlje, ovčje, kozje, miješane i druge sireve, koji pak mogu biti tvrdi, polutvrdi, bijeli, mekani ili topljeni. Druga važna podjela bila bi na masne, polumasne i posne sireve. Svi oni imaju svoju primjenu u kulinarstvu te se, osim u sklopu sirnih plata, koriste na bezbroj načina. Sir je, naravno, neizostavan sastojak sendviča i pizza, no ima i puno neočekivanije primjene – jeste li znali da se može koristiti i za izradu temeljaca, odnosno biti sastojak juhe? Više o izradi sirnih temeljaca pročitajte ovdje, a kako sireve uklopiti u fine juhe ovdje. Osim po okusu, sirevi se razlikuju i po svojstvu topljenja, a upravo ih ono čini dobrim ili lošim izborom za pojedino jelo – ovdje pročitajte kako se koji sir topi.

Uživajte u sirevima svih vrsta!