Kuhani sirevi
Okus tradicije u kolutu sira
Kuhani sir autohtoni je hrvatski specijalitet koji se tradicionalno izrađuje na širem području sjeverozapadne Hrvatske, a ta tradicionalna receptura inspirirala je i Sireline majstore sirare pri izradi Domaćeg kuhanog sira.
Domaći kuhani sir je polutvrdi masni sir koji se spravlja od kravljeg mlijeka, odnosno kao što mu i ime sugerira, kuha se i rasteže uz dodatak malo soli. Na taj način dobiva svoju jedinstvenu teksturu i okus – krasi ga elastična, podatna tekstura i bogati, pomalo slatkasti, mliječni okus. Domaći kuhani sir osim u toj klasičnoj inačici dolazi i u dimljenoj, koju karakterizira izraženiji okus prožet aromom dima.

Ovom tradicionalnom siru pridružite specijalitete iz drugih regija – primjerice, lijepo će se slagati sa suhomesnatim proizvodima poput kulena i pršuta, uz fini domaći kruh. Kuhani sir može se i dalje termički obrađivati: ovdje potražite recept za gurmanski zapečeni krumpir sa slaninom i dimljenom inačicom Domaćeg kuhanog sira.
