Kajmak

Neodoljivo sočan

Iako tehnički nije sir, kajmak je jednako neodoljiv mliječni proizvod koji nastaje vrlo sličnim postupkom. Proizvodi se od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka, a dobiva se fermentacijom mliječne masti izdvojene kuhanjem sirovog mlijeka. Mekane je i kremaste konzistencije te kiselkastog okusa čija jačina varira ovisno o tome je li riječ o mladom ili starom kajmaku. Osim okusa, zrenjem se mijenja i boja koja od blijedo žute prelazi u izraženiju žućkastu boju.

Kajmak je proizvod karakterističan za krajeve koji su nekoć bili dio Osmanskog carstva, pa je tako ovaj namaz poznat i omiljen i kod nas. Može se jesti namazan na kruh, kao puno ukusnija alternativa maslacu. Servira se i kao predjelo u sklopu bogatih plata zajedno s drugim namazima, suhomesnatim proizvodima i sirevima. Tradicionalan je dodatak i mesu s roštilja kojemu zajamčeno popravlja okus, daje na sočnosti te čak i najvećim amaterima pomaže da postanu pravi roštilj-majstori.

Kajmak se može i termički obrađivati i dodavati u razna zapečena jela. Mladi krumpiri s kajmakom i dimljenom slaninom zvuče sjajno, zar ne?

Ovdje potražite recept za taj gurmanski specijalitet.