Čuvanje sira
Jednostavna pravila okus čuvaju
Vodite brigu o svom siru! Kako postići da sir ne preuzme miris drugih namirnica, osuši se ili promijeni strukturu? Uz pomoć naših savjeta:
Zamotajte
Nakon što ga izvadite iz originalne ambalaže, zamotajte ga u aluminijsku foliju ili masni papir, a možete ga smjestiti u plastično ili stakleno „zvono“ za sir. Plave sireve dobro umotajte u njihovu ambalažu kako ne bi širili miris i plijesan na ostale namirnice.
Neka diše
Siru treba dovoljna količina zraka kako se ne bi „ugušio“, no ne previše kako se ne bi osušio. Dajte mu da diše!
Pazite na temperaturu
Sir voli vlažnost zraka te mu odgovara temperatura od 4 do 8 stupnjeva. Za kraće čuvanje preporuča se temperatura od 12 stupnjeva, dok sireve s plemenitom plijesni možemo čuvati i na 16 stupnjeva.
Čuvajte ga u donjem dijelu hladnjaka i nikako ne naslanjajte na njegove zidove jer bi to moglo prouzročiti zamrzavanje.
Odvojite
Sirevi snažnijih aroma i s plemenitom plijesni ne bi smjeli stajati kraj nježnijih sireva. Ako se na siru pojavi plijesan, spasite ga: zarežite u dubinu od 1 cm oko plijesni i odstranite, a ostatak čuvajte pažljivije.
Ne zamrzavajte
Zamrzavanjem se narušava tekstura, miris i okus sireva, stoga ne preporučujemo čuvanje na niskim temperaturama.
Ne čekajte zadnji čas
Barem pola sata prije posluživanja izvadite sir iz hladnjaka – to će mu omogućiti razvijanje arome jer se ona, baš kao i tekstura, najbolje osjeti na sobnoj temperaturi. Koliko vrsta, toliko i različitosti – meki sirevi postižu sobnu temperaturu puno brže od svojih tvrdih „rođaka“.
Uživajte u sirevima u njihovu najboljem izdanju!