Blagdanska sirna plata

Najbolji uvod u blagdanska druženja

Blagdani su uvijek dobar povod za druženja uz finu hranu, a ima li što finije od bogate sirne plate?

 

Iza slaganja dobre sirne plate cijela je mala filozofija, o kojoj smo već pisali – sve o osnovnim načelima možete pročitati ovdje i ona vrijede i za blagdanske varijante. Ukratko – poželjno je servirati neparan broj sireva različite boje, tvrdoće i teksture koje valja poredati od najblažih prema najintenzivnijima te izvaditi iz hladnjaka oko pola sata prije posluživanja kako bi sve arome došle do izražaja. Sireve prilagodite vlastitim preferencijama, ali svakako preporučujemo da isprobate i nove Sireline dulje odležane sireve u kori koju su dozreli baš za blagdane. Više o njima pročitajte ovdje.

Ono što ćete prilagoditi blagdanima su razni dodaci. Uz sirne plate, između ostalog, obično se servira i svježe voće. Kako zima njime ne obiluje, zamijenite ga sušenim voćem te džemovima i chutneyima. Možete ih dodatno oplemeniti aromama koje nas inače asociraju na zimu – cimet, muškatni oraščić, kardamom, klinčić... Ali budite umjereni s dodavanjem takvih začina u priloge kako se ne bi „tukli“ s aromama sireva.

 

Možete koristiti i začinsko bilje – majčinu dušicu, kadulju, ružmarin, osobito ako će dio vaše sirne plate biti primjerice zapečeni brie ili camembert, ali pokoja grančica, osim mirisom, oplemenit će sirne plate i izgledom.

 

Sve ove arome sirnoj plati možete pridružiti i kroz razne vrste kruha, peciva i krekera – bilo da je riječ o slatkim varijantama sa sušenim voćem i orašastim plodovima ili slanim sa začinskim biljem i sjemenkama.

Naravno, od sira možete izraditi i konkretnije party zalogaje – ideje potražite ovdje, a ne zaboravite združiti sireve s dobrom kapljicom – sve o sljubljivanju sira i vina pročitajte ovdje.