Aromatizirani sirevi

Fini i aromatični

Sirevi su prava riznica okusa i aroma, koje variraju od blagih do gotovo opojnih. No, uvijek ima prostora za napredak!

 

Jedna od najčešćih metoda dodavanja mirisa i okusa siru je dimljenje. Dimiti se mogu sve vrste sireva, od svježih do polutvrdih, a dimljenje je uvijek dio procesa proizvodnje i teško se izvodi naknadno, u kućnoj radinosti. Zato uvijek možete računati na Dimsi, po mnogočemu poseban sir o kojem sve možete pročitati ovdje. Osim njega, tu je i dimljena inačica Domaćeg kuhanog sira, još jednog svestranog autohtonog specijaliteta, o kojem više možete pročitati ovdje.

Začini i začinsko bilje druga su opcija za aromatiziranje sira. Ružmarin, kadulja, bosiljak, čili i kumin najčešći su izbor, a mogu se dodavati u proizvodnji ili naknadno. Ovdje vas čeka recept za aromatizirani Bjelovarski sir u ulju. A meke sireve možete aromatizirati i tako da u njih jednostavno umiješate začine odnosno začinsko bilje.

Aroma sira, a u ovom slučaju još više tekstura, može se oplemeniti i orašastim plodovima. Oni su često društvo siru u raznim jelima, pa i onom najbazičnijem, možda i najfinijem – sirnoj plati. Orasi, bademi, pistacije... Plavila nema, a rezultat je odličan. I hrskav!

 

Sir se može oplemenjivati i nekim neobičnijim namirnicama, primjerice tartufima ili kaparima, za luksuzni gastronomski užitak.