recept
30.11.2017.
Vrijeme pripreme ~ 30 minuta
Broj osoba ~ 4 - 6

Žličnjaci sa sirom

Ovo brzo, jednostavno, tradiconalno jelo možete poslužiti u slanoj ili slatkoj varijanti. Mi smo ga jeli uz pržene kockice slanine. Probajte i vi! Ako ste više od slatke verzije, zapecite ih u pećnici s prženim krušnim mrvicama, šećerom i slatkim vrhnjem.

Sastojci

Sastojci
  • 375 g svježeg Zagrebačkog sira
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 žlice pšenične krupice (griza)
  • 50 g maslaca ili 2 žlice masti
  • dva prstohvata soli
  • prstohvat papra
Za posluživanje
  • pola žlice masti
  • 200 g mesnate slanine

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President Zagrebački sir


U zdjeli izmiješajte dobro ocijeđeni Zagrebački sir, vrhnje, brašno, pšeničnu krupicu i jaja.

Potom dodajte omekšali maslac ili mast, posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte u gustu, ujednačenu smjesu. Ostavite smjesu da se malo odmori.

U većem loncu zakuhajte vodu u koju ste dodali žličicu soli. Pomoću žlice oblikujte žličnjake i stavljajte ih kuhati malo po malo u kipuću vodu. Žličnjaci su kuhani kad isplivaju na površinu. Vadite žličnjake šupljikavom žlicom.

U tavi zagrijte pola žlice masti, dodajte na trakice ili kockice rezanu mesnatu slaninu i pržite dok slanina ne ispusti masnoću i ne postane hrskava. U tavu dodajte kuhane žličnjake, pažljivo promiješajte kuhačom i poslužite.

Žličnjaci sa sirom

Sastojci

Sastojci
Za posluživanje

U zdjeli izmiješajte dobro ocijeđeni Zagrebački sir, vrhnje, brašno, pšeničnu krupicu i jaja.

Potom dodajte omekšali maslac ili mast, posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte u gustu, ujednačenu smjesu. Ostavite smjesu da se malo odmori.

U većem loncu zakuhajte vodu u koju ste dodali žličicu soli. Pomoću žlice oblikujte žličnjake i stavljajte ih kuhati malo po malo u kipuću vodu. Žličnjaci su kuhani kad isplivaju na površinu. Vadite žličnjake šupljikavom žlicom.

U tavi zagrijte pola žlice masti, dodajte na trakice ili kockice rezanu mesnatu slaninu i pržite dok slanina ne ispusti masnoću i ne postane hrskava. U tavu dodajte kuhane žličnjake, pažljivo promiješajte kuhačom i poslužite.