Žličnjaci sa sirom
Ovo brzo, jednostavno, tradiconalno jelo možete poslužiti u slanoj ili slatkoj varijanti. Mi smo ga jeli uz pržene kockice slanine. Probajte i vi! Ako ste više od slatke verzije, zapecite ih u pećnici s prženim krušnim mrvicama, šećerom i slatkim vrhnjem.
Sastojci
Sastojci
- 375 g svježeg Zagrebačkog sira
- 250 g glatkog brašna
- 2 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 2 žlice pšenične krupice (griza)
- 50 g maslaca ili 2 žlice masti
- dva prstohvata soli
- prstohvat papra
Za posluživanje
- pola žlice masti
- 200 g mesnate slanine
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
President Zagrebački sir
U zdjeli izmiješajte dobro ocijeđeni Zagrebački sir, vrhnje, brašno, pšeničnu krupicu i jaja.
Potom dodajte omekšali maslac ili mast, posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte u gustu, ujednačenu smjesu. Ostavite smjesu da se malo odmori.
U većem loncu zakuhajte vodu u koju ste dodali žličicu soli. Pomoću žlice oblikujte žličnjake i stavljajte ih kuhati malo po malo u kipuću vodu. Žličnjaci su kuhani kad isplivaju na površinu. Vadite žličnjake šupljikavom žlicom.
U tavi zagrijte pola žlice masti, dodajte na trakice ili kockice rezanu mesnatu slaninu i pržite dok slanina ne ispusti masnoću i ne postane hrskava. U tavu dodajte kuhane žličnjake, pažljivo promiješajte kuhačom i poslužite.