Zapečene slane palačinke sa sirom
Zapečene palačinke obilježile su mnoga djetinjstva, a obično ih jedemo slatke, kao desert. Ako izostavimo grožđice, limunovu koricu i vanilin šećer, a u nadjev od President Zagrebačkog sira dodamo sol pa palačinke prelijemo preljevom od kiselog vrhnja u koji smo dodali češnjaka i malo kopra, dobit ćemo izvrsno toplo predjelo ili glavno jelo kojem ćemo se često vraćati.
Sastojci
Smjesa (za 10 palačinki):
- 2 jaja
- 150 g brašna
- 300 ml mlijeka
- prstohvat soli
- na vrh noža sode bikarbone
- 1 žlica ulja
Nadjev
- 250 g President Zagrebačkog sira
- 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja 12%
- 2 jaja (razdvojiti žumanjke i bjelanjke)
- prstohvat soli
Preljev
- 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja 12%
- 2 režnja češnjaka
- po želji mala grančica svježeg kopra
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
President Zagrebački sir
1. U dubljoj zdjeli dobro izmiješajte jaja, brašno, mlijeko, sol, sodu bikarbonu i ulje, odnosno napravite smjesu za palačinke pazeći da nema grudica.
2. Dobro zagrijte tavu za palačinke, kapnite malo ulja pa ispecite jednu po jednu, ukupno 10 komada debljih palačinki.
3. Napravite nadjev: u zdjelu stavite svježi sir, dodajte mu kiselo vrhnje i 2 žumanjka, posolite i dobro izmiješajte.
4. U drugoj zdjelici istucite dva bjelanjka u lagani snijeg (ručno ili mikserom) pa dodajte smjesi od sira i izmiješajte.
5. Pleh za pečenje namažite maslacem. Svaku palačinku nadjenite nadjevom i zarolajte pa složite u namašćeni pleh (možete slagati u dva reda, pet po pet palačinki).
6. Napravite preljev: u istu zdjelicu u kojoj je bila smjesa od sira istresite kiselo vrhnje, dodajte mu sitno sjeckani češnjak i po želji natrganu malu grančicu kopra. Prelijte po palačinkama pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20-25 minuta, odnosno dok se palačinke lijepo ne zapeku.
7. Poslužite toplo kao toplo predjelo ili kao glavno jelo uz sezonsku salatu.