Zapečene paprike sa sirom
Uz ove fine punjene i zapečene paprike za tren otputujte u Grčku jer ljeto je idealno vrijeme za to. Grci bi ih napunili svojom tradicionalnom fetom, mi smo ih napunili našim Salakisom. Dodali smo začine i cherry rajčice, zapekli ih u pećnici i dobili pravo gurmansko veselje.
Sastojci
- 3 srednje velike paprike
- 250 g Salakiss
- 100 g Podravca
- 5-6 cherry rajčica
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- Nekoliko grančica svježeg timjana
- Malo mljevenog papra
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
President Salakis
Podravec u kori
Pripremite sve sastojke. Paprike operite, a sir izvadite iz hladnjaka i pustite da malo odstoji na sobnoj temperaturi.
Paprike prerežite po pola pa ih očistite od sjemenki. Složite ih u posudu za pečenje, premažite maslinovim uljem pa ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta.
Napravite nadjev: u zdjeli vilicom izdrobite Salakis (ostavite sa strane jedno 2 žlice sira za završno dekoriranje), dodajte naribani Podravec, protisnuti ili sitno sjeckani češnjak, listiće timijana, papar i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješajte. Cherry rajčice operite, posušite kuhinjskim ubrusima pa ih narežite na četvrtine.
Paprike izvadite iz pećnice, okrenite ih kratko na drugu stranu i ocijedite tekućinu koju su otpustile tijekom pečenja pa ih ponovno okrenite i napunite nadjevom. U svaku papriku utisnite po 2-3 četvrtine cherry rajčice pa ih vratite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30-40 minuta, odnosno dok nadjev ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Izvadite iz pećnice, pustite da se paprike ohlade 5 minuta, dodajte ostatak Salakisa, posipajte svježim listićima timijana (možete nakapati još malo maslinova ulja) pa poslužite kao toplo predjelo uz kalamata masline i tostirani kruh.