recept
31.01.2019.
Vrijeme pripreme ~ 120 minuta
Broj osoba ~ Za 8 do 10 osoba

Vrbovečka pera

Slani tradicionalni kolač vrbovečkoga kraja.

Sastojci

Za tijesto (za pleh promjera 40 cm)
  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g mlijeka
  • 1 vrećica suhog ili 18 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 20 g svinjske masti
  • 7 g soli
Za nadjev
  • 375 g Zagrebačkog sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 7 g soli
  • 2 žlice kukuruzne krupice
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
Za preljev
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 žumanjak

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President Zagrebački sir


Pripremite sve namirnice.

Lagano zagrijte mlijeko pa u mlako mlijeko dodajte žličicu brašna, žličicu šećera i kvasac (suhi ili svježi), dobro izmiješajte i ostavite na toplom da se kvasac aktivira. U brašno dodajte sol, svinjsku mast i uzdigli kvasac pa sve dobro izmiješajte.

Umijesite glatko podatno tijesto, oblikujte ga u kuglu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom pa ostavite da se diže najmanje 30 minuta, odnosno dok se tijestu ne udvostruči volumen.

Dobro izmiješajte, ali tako da ne razbijete sve grudice sira. Sir treba ostati zrnast.

Napravite preljev: izmiješajte žumanjak s kiselim vrhnjem.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte uzdiglo tijesto (na debljinu oko pola centimetra).

Prebacite ga u malo nauljen pleh za pečenje, ali tako da mu rubovi vire preko stranica pleha pa izlijte nadjev od sira. Potom po površini žlicom prošarajte preljev od kiselog vrhnja i žumanjka.

Prebacite rubove tijesta prema unutra pa ih malo nauljite. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 40 minuta. 

Zadnjih nekoliko minuta okrenite na gril grijač i lagano zapecite. Pazite da vam ne izgori. 

Vrbovečka pera

Sastojci

Za tijesto (za pleh promjera 40 cm)
Za nadjev
Za preljev

Pripremite sve namirnice.

Lagano zagrijte mlijeko pa u mlako mlijeko dodajte žličicu brašna, žličicu šećera i kvasac (suhi ili svježi), dobro izmiješajte i ostavite na toplom da se kvasac aktivira. U brašno dodajte sol, svinjsku mast i uzdigli kvasac pa sve dobro izmiješajte.

Umijesite glatko podatno tijesto, oblikujte ga u kuglu, prekrijte čistom kuhinjskom krpom pa ostavite da se diže najmanje 30 minuta, odnosno dok se tijestu ne udvostruči volumen.

Dobro izmiješajte, ali tako da ne razbijete sve grudice sira. Sir treba ostati zrnast.

Napravite preljev: izmiješajte žumanjak s kiselim vrhnjem.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte uzdiglo tijesto (na debljinu oko pola centimetra).

Prebacite ga u malo nauljen pleh za pečenje, ali tako da mu rubovi vire preko stranica pleha pa izlijte nadjev od sira. Potom po površini žlicom prošarajte preljev od kiselog vrhnja i žumanjka.

Prebacite rubove tijesta prema unutra pa ih malo nauljite. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 40 minuta. 

Zadnjih nekoliko minuta okrenite na gril grijač i lagano zapecite. Pazite da vam ne izgori.