recept
17.06.2019.
Vrijeme pripreme ~ 45 minuta
Broj osoba ~ Za 4 osobe

Trganci sa sirom i vrhnjem

Slasno i pomalo zaboravljeno, ovo starinsko jelo u našem je aranžmanu postalo još kremastije jer smo ga pripremili s President krem svježim sirom. Dodali smo i kiselog vrhnje, i prženu slaninu za potpuno uživanje u tradicionalnim okusima. 

Sastojci

Za trgance
  • 250 g glatkog brašna
  • 125-130 ml vide
  • Prstohvat soli
Za umak
  • 500 g President krem svježeg sira
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 100 g tanko narezane sanine
  • 2 prstohvata soli
  • Malo papra
  • Po želji svježi vlasac za posipanje

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President krem svježi sir 500 g


Pripremite sve sastojke. Odmjerite brašno i dodajte mu sol pa promiješajte.

Brašnu dodajte vodu pa zamijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke, formirajte ga u kuglu, prekrijte krpom i pustite da odstoji.

Dok tijesto odmara, na suhoj dobro zagrijanoj tavi ispržite trakice slanine dok ne ispuste svu masnoću i postanu hrskave pa ih izvadite na tanjur, a tavu s masnoćom odložite za kasnije.

U zdjeli izmiješajte svježi krem sir i kiselo vrhnje, posolite i popaprite.

Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 2-3 mm pa ga oštrim nožem izrežite na šire trakice.

Zakuhajte vodu, dodajte dva prstohvata soli pa trgajte tijesto rukama i ubacujte ga u proključalu vodu. Kuhajte 4 do 5 minuta.

Zagrijte tavu s masnoćom od slanine (po potrebi dodajte još malo ulja ili masti) pa u tavu dodajte ocijeđene trgance. Dodajte sir i vrhnje, par žlica vode u kojoj su se kuhali trganci, namrvite prženu slaninu (ostavite par trakica za posipavanje pri posluživanju), sve dobro izmiješajte i pustite da kratko prokuha.

Poslužite toplo u dubokim tanjurima posipano slaninom i svježim vlascem.

Trganci sa sirom i vrhnjem

Sastojci

Za trgance
Za umak

Pripremite sve sastojke. Odmjerite brašno i dodajte mu sol pa promiješajte.

Brašnu dodajte vodu pa zamijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke, formirajte ga u kuglu, prekrijte krpom i pustite da odstoji.

Dok tijesto odmara, na suhoj dobro zagrijanoj tavi ispržite trakice slanine dok ne ispuste svu masnoću i postanu hrskave pa ih izvadite na tanjur, a tavu s masnoćom odložite za kasnije.

U zdjeli izmiješajte svježi krem sir i kiselo vrhnje, posolite i popaprite.

Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 2-3 mm pa ga oštrim nožem izrežite na šire trakice.

Zakuhajte vodu, dodajte dva prstohvata soli pa trgajte tijesto rukama i ubacujte ga u proključalu vodu. Kuhajte 4 do 5 minuta.

Zagrijte tavu s masnoćom od slanine (po potrebi dodajte još malo ulja ili masti) pa u tavu dodajte ocijeđene trgance. Dodajte sir i vrhnje, par žlica vode u kojoj su se kuhali trganci, namrvite prženu slaninu (ostavite par trakica za posipavanje pri posluživanju), sve dobro izmiješajte i pustite da kratko prokuha.

Poslužite toplo u dubokim tanjurima posipano slaninom i svježim vlascem.