Trganci sa sirom i vrhnjem
Slasno i pomalo zaboravljeno, ovo starinsko jelo u našem je aranžmanu postalo još kremastije jer smo ga pripremili s President krem svježim sirom. Dodali smo i kiselog vrhnje, i prženu slaninu za potpuno uživanje u tradicionalnim okusima.
Sastojci
Za trgance
- 250 g glatkog brašna
- 125-130 ml vide
- Prstohvat soli
Za umak
- 500 g President krem svježeg sira
- 180 g kiselog vrhnja
- 100 g tanko narezane sanine
- 2 prstohvata soli
- Malo papra
- Po želji svježi vlasac za posipanje
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
President krem svježi sir 500 g
Pripremite sve sastojke. Odmjerite brašno i dodajte mu sol pa promiješajte.
Brašnu dodajte vodu pa zamijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke, formirajte ga u kuglu, prekrijte krpom i pustite da odstoji.
Dok tijesto odmara, na suhoj dobro zagrijanoj tavi ispržite trakice slanine dok ne ispuste svu masnoću i postanu hrskave pa ih izvadite na tanjur, a tavu s masnoćom odložite za kasnije.
U zdjeli izmiješajte svježi krem sir i kiselo vrhnje, posolite i popaprite.
Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 2-3 mm pa ga oštrim nožem izrežite na šire trakice.
Zakuhajte vodu, dodajte dva prstohvata soli pa trgajte tijesto rukama i ubacujte ga u proključalu vodu. Kuhajte 4 do 5 minuta.
Zagrijte tavu s masnoćom od slanine (po potrebi dodajte još malo ulja ili masti) pa u tavu dodajte ocijeđene trgance. Dodajte sir i vrhnje, par žlica vode u kojoj su se kuhali trganci, namrvite prženu slaninu (ostavite par trakica za posipavanje pri posluživanju), sve dobro izmiješajte i pustite da kratko prokuha.
Poslužite toplo u dubokim tanjurima posipano slaninom i svježim vlascem.