Pita od sira
Prhka pita od svježeg sira je slastica koje se nikad ne možemo zasititi, zato je često radimo za desert nakon nedjeljnog ručka, a draga nam je i kao dio blagdanske trpeze.
Sastojci
Tijesto
- 200 g glatkog pšeničnog brašna
- 100 g oštrog pšeničnog brašna
- 250 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 1-2 žlice kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- malo ribane korice limuna
Nadjev
- 750 g President Zagrebačkog sira
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice pšeničnog griza
- 50 grama zlatnih grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)
- malo ribane korice limuna
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu

President Zagrebački sir
U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.



Na pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na dva dijela.

Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.

Napravite nadjev: u zdjelici izmiješajte sir, šećer, vanilin šećer, griz, ribanu koricu druge polovice limuna i grožđice koje ste namočili u rumu jedno pola sata.


Na razvaljano tijesto istresite nadjev od sira pa ga poravnajte žlicom.


Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.
