Pide – turske lađice sa sirom
Pide su tradiconalni, popularni turski zalogaj u formi lađica koji se u Turskoj može naći skoro na svakom uglu. Mogu se puniti mesom, povrćem ili sirom. Mi smo naravno izabrali sir i napunili ih finim nadjevom od sira Pašnjaka, Salakisa i Galbani mozzarelle i detaljno zapisali recept.
Sastojci
Za tijesto:
- 300 g glatkog pšeničnog brašna ili talijanskog brašna tip 00
- 180 ml mlake vode
- 1 vrećica suhog kvasca (+ malo toplog mlijeka, žličica šećera i žličica brašna za dizanje kvasca)
- pola žličice soli
- 2 žlice maslinova ulja
Za nadjev:
- 150 g sira Pašnjaka
- 250 g sira Salakis
- 125 g mozzarelle Galbani
- 1 jaje
- 3 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- grančica timijana
- malo maslinovog ulja
- malo papra (po želji)
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
President Salakis
Sirela Pašnjak
Galbani mozzarella
U zdjelicu stavite kvasac, šećer i brašno pa zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.
Umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna).
Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili, potom ga formirajte u kuglu, stavite u dublju zdjelu koju prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 60 minuta.
U dubljoj zdjelici ili tanjuru vilicom izdrobite sir Salakis, dodajte mu sitno ribani sir Pašnjak, na manje komadiće trganu mozzarellu, kiselo vrhnje, prstohvat soli i jaje pa sve dobro izmiješajte.
Uzdiglo tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i podijelite na 4 dijela. Prvi komad tijesta tanko i duguljasto razvaljajte pa prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.
Tijesto obilato premažite smjesom od sira, ali ostavite rubove prazne pa formirajte oblik lađice tako da tijestu na krajevima spojite rubove, a potom prazni rub tijesta prebacite unutra preko nadjeva. Rubove premažite maslinovim uljem. Ponovite s ostala tri komada tijesta.
Svaku lađicu posipajte s malo timijana te po želji popaprite.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 20 minuta, odnosno dok nadjev ne dobije lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo.