recept
21.11.2018.
Vrijeme pripreme ~ 90 minuta
Broj osoba ~ Za 4 osobe

Gratinirani krumpir

Francuskoj je kuhinji jako teško odoljeti, pogotovo kad se radi o jelima od krumpira prošaranim redovima finog sira, mlijeka i vrhnja. Baš takav je i ovaj klasik francuske kuhinje, neodoljiv! Napravite gratinirani krumpir s President Emmentalom, aromatiziranim vrhnjem i mirisnim timijanom te u svoju kuhinju dozovite okuse Francuske za tren.

Sastojci

  • 850 g krumpira
  • 200 g ribanog President Emmental sira
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 150 ml mlijeka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 prstohvata soli
  • Malo papra
  • 4-5 grančica svježeg timjana
  • Komadić maslaca

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President ribani Emmental


Pripremite sve namirnice. Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške.

U zdjelici izmiješajte slatko vrhnje, mlijeko, sol, protisnuti češnjak i papar.

Posudu za pečenje premažite maslacem pa složite prvi red krumpira, posipajte ribanim Emmentalom, zalijte sa 6-7 žlica mlijeka i vrhnja pa pospite svježim timijanom. Preko složite još jedan red krumpira pa opet red sira, par žlica mlijeka i vrhnja, timijana, sve dok ne potrošite sav krumpir, sir i mlijeko s vrhnjem.

Završni sloj neka bude obilati sloj sira, zalijte sve ostatkom mlijeka i vrhnja te pospite svježim timijanom. Prekrijte posudu za pečenje aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite 60 minuta.

Potom skinite foliju, pojačajte pećnicu na 200°C i pecite dodatnih 15-20 minuta, odnosno dok površina ne poprimi lijepu zapečenu boju.

Izvadite iz pećnice, pustite da se jelo ohladi barem 10 minuta.

Gratinirani krumpir izrežite na veće komade i poslužite kao toplo predjelo ili prilog uz omiljeno mesno jelo.

Gratinirani krumpir

Sastojci

Pripremite sve namirnice. Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške.

U zdjelici izmiješajte slatko vrhnje, mlijeko, sol, protisnuti češnjak i papar.

Posudu za pečenje premažite maslacem pa složite prvi red krumpira, posipajte ribanim Emmentalom, zalijte sa 6-7 žlica mlijeka i vrhnja pa pospite svježim timijanom. Preko složite još jedan red krumpira pa opet red sira, par žlica mlijeka i vrhnja, timijana, sve dok ne potrošite sav krumpir, sir i mlijeko s vrhnjem.

Završni sloj neka bude obilati sloj sira, zalijte sve ostatkom mlijeka i vrhnja te pospite svježim timijanom. Prekrijte posudu za pečenje aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite 60 minuta.

Potom skinite foliju, pojačajte pećnicu na 200°C i pecite dodatnih 15-20 minuta, odnosno dok površina ne poprimi lijepu zapečenu boju.

Izvadite iz pećnice, pustite da se jelo ohladi barem 10 minuta.

Gratinirani krumpir izrežite na veće komade i poslužite kao toplo predjelo ili prilog uz omiljeno mesno jelo.