Gratinirani krumpir
Francuskoj je kuhinji jako teško odoljeti, pogotovo kad se radi o jelima od krumpira prošaranim redovima finog sira, mlijeka i vrhnja. Baš takav je i ovaj klasik francuske kuhinje, neodoljiv! Napravite gratinirani krumpir s President Emmentalom, aromatiziranim vrhnjem i mirisnim timijanom te u svoju kuhinju dozovite okuse Francuske za tren.
Sastojci
- 850 g krumpira
- 200 g ribanog President Emmental sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 ml mlijeka
- 2 režnja češnjaka
- 2 prstohvata soli
- Malo papra
- 4-5 grančica svježeg timjana
- Komadić maslaca
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
President ribani Emmental
Pripremite sve namirnice. Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške.
U zdjelici izmiješajte slatko vrhnje, mlijeko, sol, protisnuti češnjak i papar.
Posudu za pečenje premažite maslacem pa složite prvi red krumpira, posipajte ribanim Emmentalom, zalijte sa 6-7 žlica mlijeka i vrhnja pa pospite svježim timijanom. Preko složite još jedan red krumpira pa opet red sira, par žlica mlijeka i vrhnja, timijana, sve dok ne potrošite sav krumpir, sir i mlijeko s vrhnjem.
Završni sloj neka bude obilati sloj sira, zalijte sve ostatkom mlijeka i vrhnja te pospite svježim timijanom. Prekrijte posudu za pečenje aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite 60 minuta.
Potom skinite foliju, pojačajte pećnicu na 200°C i pecite dodatnih 15-20 minuta, odnosno dok površina ne poprimi lijepu zapečenu boju.
Izvadite iz pećnice, pustite da se jelo ohladi barem 10 minuta.
Gratinirani krumpir izrežite na veće komade i poslužite kao toplo predjelo ili prilog uz omiljeno mesno jelo.